Skocz do zawartości

Zapobieganie Wyciekom Pamieci Amule

fafig

Rekomendowane odpowiedzi

wyglada na to ze co wersja zachowanie amule drastycznie sie zmienia. raz chodzi dobrze, wersja podskoczy, zzera pamiec i zawiesza system. da sie w ogole jakos ustawic limit pamieci uzytej na jeden program? sprawdzalem /etc/security/limits.conf no i nie widze tam takiej opcji (moze data?). probowal ktos moze cos takiego zrobic?

wyglada na to ze co wersja zachowanie amule drastycznie sie zmienia. raz chodzi dobrze, wersja podskoczy, zzera pamiec i zawiesza system. da sie w ogole jakos ustawic limit pamieci uzytej na jeden program? sprawdzalem /etc/security/limits.conf no i nie widze tam takiej opcji (moze data?)

Data to wielkość sterty, czyli to czego szukasz. Może da się ustawić limit dla poszczególnych procesów (że każdy ma osobny limit to jasne, ale jak go zmienić spoza działającego procesu?).

Wyjść jest z pewnością kilka, chociaż nie wiem czy jest sens się w to zagłębiać skoro na 99% proces padnie po dojechaniu do limitu...

Może lepiej dobrze rozpoznać problem i poinformować twórców/używać wersji która działa ;)

wiesz, mnie to nawet na reke ze proces padne. wazne zeby system nie padl :). hmm jest jeszcze inne wyjscie. zrobic sobie konto tylko na amule i odpalac z tego konta jako uztywkownik amule. w koncu kazdy proces dziedziczy uid wlasciciela, wiec te limity dotycza uzytkownika/grupy a nie procesu.

edit:

no tak. cos mi sie wydaje ze to jednak nie wina samego amule tylko tej zwalonej nakladki. mimo wszystko dodalem uzytkownika, dopisalem mu limity, a interfejs jest przez www wg tego poradnika (trzeba usunac linijki sprawdzajace ten domyslny config - nie ma go w fedorze).

w koncu kazdy proces dziedziczy uid wlasciciela, wiec te limity dotycza uzytkownika/grupy a nie procesu.

Z tego co wyczytałem w manualu pam_limits, to precyzyjnie te limity dotyczą sesji. Niestety niewiele wiem o PAM, pisałem o standardowych limitach Linuksa, ustawianych wywołaniem getrlimit/setrlimit, wystarczyłoby ustawić miękki limit i odpalić właściwą aplikację jakimś exec*, kilka linii w C :D

Tak czy inaczej problem już chyba rozwiązałeś :P

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...