Atom Napisano Wrzesień 5, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 5, 2009 Witam Przesiadłem się świeżo z windy na Fedore 11 zainstalowałem sobie NetBeans i problem bo potrzebuje coś co będzie mi kompilowało projekty C++. Potrzebuje coś podobnego do MinGw. Czy są jakieś paczki w repo dla fedory. A druga sprawa to fakt iż chciałbym się nauczyć w końcu programować w okienkach wybrałem biblioteki qt i pytanie co do tego. Czy też są te biblioteki w repo czy muszę indywidualnie ściągnąć je ?? Szukałem na forum i nie znalazłem. Jeśli było to proszę nie denerwować się Dziękuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ktoso Napisano Wrzesień 5, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 5, 2009 Do programowania w Qt polecany jest QtCreator, jest w paczce qt-creator, przy okazji zainstaluje ci to qt-devel, to co potrzebujesz pisząc stuff pod Qt. A netbeans grzecznie współpracuje z g++, jest w paczce: gcc-c++ :-) Do samego netbeans pobierz tylko C++ module i możesz sobie wygodnie w nim pisać - bardzo lubię. Samego netbeans polecam pobrać ze stronki niż z repo w sumie, jest trochę świeższy i ciekawe zmiany ma - conajmniej jeśli chodzi o php - innych modułów na nowej wersji jeszcze nie wykorzystywałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Atom Napisano Wrzesień 5, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 5, 2009 Dzięki za odpowiedź oto mi właśnie chodziło No to chyba coś mi nie działa za dobrze bo przy takim kodzie #include <stdlib.h> #include <iostream> /* * */ main() { std::cout<<"hej"; return 0; } dostaje taki ekranik /home/Atom/.netbeans/6.5/bin/dorun.sh: line 103: ./dist/Debug/GNU-Linux-x86/application_1: Nie ma takiego pliku ani katalogu [Press Enter to close window] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pirx Napisano Wrzesień 5, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 5, 2009 Jak rozumiem kompilujesz to używając g++, więc powinieneś napisać #include <cstdlib> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Atom Napisano Wrzesień 5, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 5, 2009 Wpisałem ale to nadal nic nie zmieniło. Nadal dostaje zamiast hej taki komunikat. Musze jeszcze coś ustawić w programie ? Dodam ze używam fedory 11 x86_64 z KDE. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pirx Napisano Wrzesień 5, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 5, 2009 (Moja uwaga raczej nie mogła rozwiązać problemu. Jak widać w komunikacie, problem jest związany z netbeans...) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Atom Napisano Wrzesień 5, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 5, 2009 Tylko problem gdzie jest ten błąd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Atom Napisano Wrzesień 5, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 5, 2009 Ok już wszytko działa wystarczyło ściągnąć najnowszą wersje z oficjalnej stronki Może się to okaże głupie ale przesiadam się z windowsa więc chyba zrozumiecie jeśli projekt mi się skompiluje to gdzie jest plik startowy i jak go uruchomić w konsoli ?? Bo w indzie proste szuka się pliku exe i odpala a w Linusie ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ktoso Napisano Wrzesień 6, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 6, 2009 Netbeans binarki wrzuca do /folder_twojego_projektu/dist. Plik nie będzie miał rozszerzenia a będzie wykonywalny. Jak w tyl folderze zrobisz ls -l zobaczysz że ma uprawnienia X (eXecute), po tym poznajesz wykonywalny. Czasami dokładają ludzie *.bin do takich plików ale nie jest to w żadnym wypadku konieczne. A program uruchamia się przechodząc do folderu gdzie on się znajduje i wpisując: ./program (słowem wyjaśnienia: ./ to "obecny folder"), możesz też go uruchamiać podając pełną ścieżkę, ale to mniej wygodne niż ów ./ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Atom Napisano Wrzesień 6, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 6, 2009 Dzięki a z pod trybu graficznego ?? bo to nie tylko dla mnie będą programy robione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ktoso Napisano Wrzesień 6, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 6, 2009 Jak plik jest wykonywalny to "dwuklik" wystarcza Jeśli to plik z skryptem jakiś np nautilus może się spytać czy ma to pokazać czy uruchomić. A jak rozpoznać? Tak jak to w GUI bywa, ikonka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Atom Napisano Wrzesień 6, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 6, 2009 Też na to wpadłem ale u mnie nic sie nie dzieje niestety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi