Skocz do zawartości

Netbeans + Qt

Atom

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Przesiadłem się świeżo z windy na Fedore 11 zainstalowałem sobie NetBeans i problem bo potrzebuje coś co będzie mi kompilowało projekty C++. Potrzebuje coś podobnego do MinGw. Czy są jakieś paczki w repo dla fedory. A druga sprawa to fakt iż chciałbym się nauczyć w końcu programować w okienkach wybrałem biblioteki qt i pytanie co do tego. Czy też są te biblioteki w repo czy muszę indywidualnie ściągnąć je ?? Szukałem na forum i nie znalazłem. Jeśli było to proszę nie denerwować się ;)

Dziękuje

Do programowania w Qt polecany jest QtCreator, jest w paczce qt-creator, przy okazji zainstaluje ci to qt-devel, to co potrzebujesz pisząc stuff pod Qt.

A netbeans grzecznie współpracuje z g++, jest w paczce: gcc-c++ :-) Do samego netbeans pobierz tylko C++ module i możesz sobie wygodnie w nim pisać - bardzo lubię. Samego netbeans polecam pobrać ze stronki niż z repo w sumie, jest trochę świeższy i ciekawe zmiany ma - conajmniej jeśli chodzi o php - innych modułów na nowej wersji jeszcze nie wykorzystywałem.

Dzięki za odpowiedź oto mi właśnie chodziło

No to chyba coś mi nie działa za dobrze bo przy takim kodzie

#include <stdlib.h>
#include <iostream>
/*
* 
*/
main()
{
    std::cout<<"hej";
    return 0;
}

dostaje taki ekranik :(

/home/Atom/.netbeans/6.5/bin/dorun.sh: line 103: ./dist/Debug/GNU-Linux-x86/application_1: Nie ma takiego pliku ani katalogu
[Press Enter to close window]

Ok już wszytko działa wystarczyło ściągnąć najnowszą wersje z oficjalnej stronki

Może się to okaże głupie ale przesiadam się z windowsa więc chyba zrozumiecie jeśli projekt mi się skompiluje to gdzie jest plik startowy i jak go uruchomić w konsoli ?? Bo w indzie proste szuka się pliku exe i odpala a w Linusie ??

Netbeans binarki wrzuca do /folder_twojego_projektu/dist. Plik nie będzie miał rozszerzenia a będzie wykonywalny. Jak w tyl folderze zrobisz ls -l zobaczysz że ma uprawnienia X (eXecute), po tym poznajesz wykonywalny. Czasami dokładają ludzie *.bin do takich plików ale nie jest to w żadnym wypadku konieczne. A program uruchamia się przechodząc do folderu gdzie on się znajduje i wpisując: ./program (słowem wyjaśnienia: ./ to "obecny folder"), możesz też go uruchamiać podając pełną ścieżkę, ale to mniej wygodne niż ów ./

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...