Ravczy Napisano Wrzesień 14, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 14, 2009 Witam, Mam w planach wdrożenie stacji bezdyskowych, które ładowały by system linux z sieci i przy pomocy protokołu rdp łączyły się z serwerem terminali windows. Chodzi o to, że mamy mnóstwo starszych kompóterów w któych dyski już odmawiają powoli posłuszeństwa. Korzystając z tej sytuacji chciałbym sprawdzić jak będzie działać takie rozwiązanie. Jaki program najlepiej nadawał by się do tego celu, by fedora stała się serwerem stacji bezdyskowych? Z góry dzieki za informacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Wrzesień 15, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 15, 2009 Tego się nie robi za pomocą "programu" to jest zbiór narzędzi. Jednak jeśli chcesz to zrobić po najmniejszej linii oporu to kup pendrive`y po 10 zł 128 MB, i zainstaluj na nich Slax`a i z niego uruchamiaj rdesktop Ew. to jest rozwiązanie. http://www.linuxquestions.org/questions/fe...uctions-187618/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Subaru Napisano Wrzesień 15, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 15, 2009 Nie wiem czy jeszcze gdzieś dostanie tak małe Pendrive'y skoro już chyba od 1 GB albo 512 MB w dół kart MicroSD nie mogę znaleźć W każdym razie wydatek wielki nie będzie a korzyści chyba jednak więcej Można też miast SLAX'a spróbować inne desktopowe distro zależy jak stare te komputery są Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Wrzesień 15, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 15, 2009 Jaki program najlepiej nadawał by się do tego celu, by fedora stała się serwerem stacji bezdyskowych? Zainteresuj sie K12Linux (-> https://fedorahosted.org/k12linux/ ) albo poszukaj info o thin client / server (np. -> http://www.ltsp.org/ ) ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ravczy Napisano Wrzesień 16, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 16, 2009 Chodzi mi o to, żeby ładować system przez sieć przez BOOT PXE. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Wrzesień 16, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 16, 2009 Tak? A zajrzales chociaz pod ktorys z podanych linkow? Pierwszy link, trzecie zdanie: K12Linux allows easy deployment of a Linux terminal server, capable of serving entire networks of netboot diskless clients. Wiec albo ja nie umiem czytac albo Ty sam nie wiesz czego chcesz, bo chyba wlasnie o to Ci chodzilo w pierwszym poscie?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ravczy Napisano Wrzesień 17, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 17, 2009 Tak? A zajrzales chociaz pod ktorys z podanych linkow? Pierwszy link, trzecia zdanie: Wiec albo ja nie umiem czytac albo Ty sam nie wiesz czego chcesz, bo chyba wlasnie o to Ci chodzilo w pierwszym poscie?? To miała być odp. do kolegi, który proponował rozwiązanie z pendrivem Testuje sobie wasze propozycje. Dzięki za wsparcie Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ravczy Napisano Wrzesień 20, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2009 Mam jeden problem przy konfiguracji DHCP w sieci, ponieważ jeden serwer DHCP w tej samej sieci juz działa. Wie ktoś może jak ustawić DHCP by przydzielał adresy tylko wybranym adresom MAC? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi