Skocz do zawartości

Mysql Pytanie

ronon

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Mam mały problem z bazą danych MySQL pod CenTOS-em. Uruchomiłem bazę danych. Wszystko jest ok z tym, że jak się loguję do bazy danych z lokalnego komputera to jest wszystko ok. Jak się loguję z innego komputera (WinXP) to się nie mogę zalogować bo mi automatycznie odrzuca połączenie.

Wiem, że baza danych MySQL ma domyślnie ustawiony, że można się logować po localhost.

Proszę o pomoc, jak i gdzie mam dopisać aby każdy użytkownik mógł sie logować do bazy MySQL

ronon

Bodajże w jakimś takim pliku /etc/httpd/conf/mysql.conf nazwa nie zupełnie taka bo nie mam pod ręką. Szukaj w pliku czegoś w rodzaju "Allow localhost" "Deny all" zresztą będzie widać. Potem musisz zrestartować apache.

Dzięki za informacje, ale ja chcę się zalogować do MySQL-a bezpośrednio np. z WinXP , a nie przez Apacha.

Aby połączyć się z bazą mySQL po sieci to musisz utwotzyc usera w bazie czyli create user (w sumie domyslnie fedora ma takiego root )... i w nazwie wezla musisz podać adres ip kompa na ktorym stoi mysql lub mozesz nadac uprawnienia userowi w bazie przez grand ... i tez musisz w nazwie wezla podac ip maszyny z bazą

Uruchom /etc/init.d/mysqld start --bind-address=IP_komp_z_mysql

Tylko pamietaj ze jest to potencjalnie niebezbieczne.(Po prostu trzeba trochę się znać jak zaczniesz udostepniać bazę w sieci)

Aby szyblko wylaczyć mozliwosc logowania przez siec to uzyj wpisu w pliku /etc/my.cfg

skip-networking

Pamietaj o zaporze port 3306

• 2 months later...
  • 1 month later...
Po prostu:

yum install mysql-administrator

Dzięki, Mam pytanie, Czy MySQL Administrator można pobrać przez YUM na CentOS 5.3?

Wpisuje yum install mysql-administrator i pisze, że takiego pakietu nie ma