ronon Napisano Wrzesień 18, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 18, 2009 Hej, Mam mały problem z bazą danych MySQL pod CenTOS-em. Uruchomiłem bazę danych. Wszystko jest ok z tym, że jak się loguję do bazy danych z lokalnego komputera to jest wszystko ok. Jak się loguję z innego komputera (WinXP) to się nie mogę zalogować bo mi automatycznie odrzuca połączenie. Wiem, że baza danych MySQL ma domyślnie ustawiony, że można się logować po localhost. Proszę o pomoc, jak i gdzie mam dopisać aby każdy użytkownik mógł sie logować do bazy MySQL ronon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Wrzesień 18, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 18, 2009 Bodajże w jakimś takim pliku /etc/httpd/conf/mysql.conf nazwa nie zupełnie taka bo nie mam pod ręką. Szukaj w pliku czegoś w rodzaju "Allow localhost" "Deny all" zresztą będzie widać. Potem musisz zrestartować apache. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ronon Napisano Wrzesień 18, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 18, 2009 Bodajże w jakimś takim pliku /etc/httpd/conf/mysql.conf nazwa nie zupełnie taka bo nie mam pod ręką. Szukaj w pliku czegoś w rodzaju "Allow localhost" "Deny all" zresztą będzie widać. Potem musisz zrestartować apache. Dzięki za informacje, ale ja chcę się zalogować do MySQL-a bezpośrednio np. z WinXP , a nie przez Apacha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hello_world Napisano Wrzesień 19, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 19, 2009 Aby połączyć się z bazą mySQL po sieci to musisz utwotzyc usera w bazie czyli create user (w sumie domyslnie fedora ma takiego root )... i w nazwie wezla musisz podać adres ip kompa na ktorym stoi mysql lub mozesz nadac uprawnienia userowi w bazie przez grand ... i tez musisz w nazwie wezla podac ip maszyny z bazą Uruchom /etc/init.d/mysqld start --bind-address=IP_komp_z_mysql Tylko pamietaj ze jest to potencjalnie niebezbieczne.(Po prostu trzeba trochę się znać jak zaczniesz udostepniać bazę w sieci) Aby szyblko wylaczyć mozliwosc logowania przez siec to uzyj wpisu w pliku /etc/my.cfg skip-networking Pamietaj o zaporze port 3306 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
menth0l Napisano Wrzesień 19, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 19, 2009 Polecam graficzny konfigurator mysqld: mysql-administrator. Szkoda czasu na grzebanie się w manualach i odmętach /etc/.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ronon Napisano Wrzesień 19, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 19, 2009 Polecam graficzny konfigurator mysqld: mysql-administrator. Szkoda czasu na grzebanie się w manualach i odmętach /etc/.. Jak pobrać mysql-administrator przez yum? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
menth0l Napisano Listopad 24, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 24, 2009 Po prostu: yum install mysql-administrator Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ronon Napisano Styczeń 16, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 16, 2010 Po prostu: yum install mysql-administrator Dzięki, Mam pytanie, Czy MySQL Administrator można pobrać przez YUM na CentOS 5.3? Wpisuje yum install mysql-administrator i pisze, że takiego pakietu nie ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi