menth0l Napisano Wrzesień 30, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 30, 2009 Mam dosyć niestandardowy problem, może ktoś będzie wiedział jak to obejść... Problematyczny tuner: karta tv AverMedia E500 na PCMCIA. Żeby dobrze opisać problem załączam zdjęcia: Moja F11 wykrywa sprzęt poprawnie: $ lspci 0a:04.0 CardBus bridge: O2 Micro, Inc. OZ601/6912/711E0 CardBus/SmartCardBus Controller (rev 40) 0b:00.0 Multimedia controller: Philips Semiconductors SAA7134/SAA7135HL Video Broadcast Decoder (rev 01) $ dmesg saa7134[0]: subsystem: 1461:d6ee, board: AVerMedia Cardbus TV/Radio (E500) [card=46,autodetected] Jak widać na zdjęciu dostępne są 3 gniazda licząc od lewej: A/V, S-Video i TV (A/V i TV podłączane przez przelotki widziane na zdjęciu). Do złącza A/V dołączyłem PlayStation2 (3 chinche przez przelotkę) a do TV - kabel antenowy. Do oglądania wybrałem TVtime. Obraz z konsoli pojawił się w źródle obrazu Composite1 zaś kanały w źródle TV odnalazłem sobie na za pomocą tvtime-scanner. Brakowało jednak dźwięku. Nie pomagało grzebanie w ustawieniach głośności, komentowanie linijki w /etc/asound.conf etc. Po dłuższej chwili udało mi się problem obejść skryptem: #!/bin/sh (sox -r 32000 -t alsa hw:1,0 -t alsa hw:0,0) & tvtime wait tvtime killall -9 sox; Działa to ładnie w przypadku TV. W przypadku konsoli problem się komplikuje. Otóż: na źródle Composite1 jest obraz natomiast dźwięk pojawia się dopiero po przełączeniu na źródło S-Video (zakładając że w tle odpalony jest w/w skrypt). No i ta sytuacja nieco mnie przerosła. Nic ciekawego nie wygooglowałem a pomysły już mi się skończyły. Podsumowując, mam dwa pytania: 1) jak rozwiązać problem rozdzielenia dźwięku i obrazu w przypadku konsoli ? 2) czy da się rozwiązać problem dźwięku bardziej systemowymi metodami? Tj. zmusić jakoś pulseaudio do współpracy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi