mm2006 Napisano Październik 9, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Październik 9, 2009 Witam wszystkich. Posiadam płytę główną Gigabyte EP45-UD3R ze kontrolerem RAID. W biosie zrobiłem raida 0, następnie zainstalowałem XP a na końcu fedore. Na utworzonej macierzy zrobiłem 3 partycje: pierwsza na /boot, druga lvm w której jest swap, / oraz /home, i trzecia na XP. Problem polega na tym że podczas uruchamiania XP pojawia się komunikat o braku NTLDR. device.map # this device map was generated by anaconda (hd0) /dev/mapper/isw_cacbfdgii_Volume0 menu.lst #boot=/dev/isw_cacbfdgii_Volume0 default=1 timeout=5 splashimage=(hd0,0)/grub/splash.xpm.gz hiddenmenu title Fedora (2.6.30.8-64.fc11.x86_64) root (hd0,0) kernel /vmlinuz-2.6.30.8-64.fc11.x86_64 ro root=/dev/mapper/vg_fedora-lv_root rhgb quiet initrd /initrd-2.6.30.8-64.fc11.x86_64.img title Windows XP Professional x64 rootnoverify (hd0,2) chainloader +1 Szukałem już informacji co z tym zrobić, ale w większości rozwiązanie sprowadza się do zmapowania dysków w sekcji XP w sytuacji gdy w systemie jest kilka dysków. Proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Październik 9, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Październik 9, 2009 Płyta ta posiada software raid i pewnie zainstalowałeś windę na raidzie ze sterownika a (_linuxa_ → Linuksa) ORT na raidze linuxowym, albo tego typu kombinacja w każdym bądź razie to nie bangla Przy software raid traktuj oba raidy jako oddzielne. Poza tym raid0 stosuj tylko dla partycji/dysków systemowych, nigdy dla partycji/dysków z danymi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mm2006 Napisano Październik 9, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 9, 2009 Po zainstalowaniu windy jako pierwszej w kolejności normalnie się uruchamiała. Wcześniej już miałem winde na raid0. Po doinstalowaniu fedory na tej samej macierzy wyskakuje komunikat NTLDR is missing. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAREK WL. Napisano Październik 10, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Październik 10, 2009 Ja kiedyś kilkakrotnie też widziałem taki komunikat . Jedynym ratunkiem okazywała sie komendea "fixmbr" z poziomu konsoli odzyskiwania windows ..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Październik 10, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Październik 10, 2009 Szukałem już informacji co z tym zrobić, ale w większości rozwiązanie sprowadza się do zmapowania dysków w sekcji XP w sytuacji gdy w systemie jest kilka dysków. Nie tylko dyskow czasami potrzebne jest przemapowanie takze partycji... Po utworzeniu partycji linuksowych zmienil sie numer partycji z winda, musisz przemapowac partycje przed ladowaniem Xp i wszystko powinno byc ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi