mab Napisano Październik 12, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Październik 12, 2009 Witam Dziś podczas startu systemu nie odpala się gui i jest czarny ekran dopiero jak przełącze do do kolejnego profilu ctrl+alt+f2 widać konsolę gdy loguje się i wpisuje startx wyskakuje, że nie znaleziono ekranu, jak to naprawić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Październik 12, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Październik 12, 2009 Przejrzyj /var/log/Xorg.0.log, mogą być w nim przydatne informacje. Możesz spróbować usunąć na chwilę xorg.conf i sprawdzić czy serwer X nie wstanie z "automatu": mv /etc/X11/xorg.conf /etc/X11/xorg.conf.bak Jaką masz kartę graficzną i jakie sterowniki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mab Napisano Październik 12, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 12, 2009 zainstalowałem jeszcze raz xorg coś się stary posypał :/ Domyślne ustawienia jak i wygenerowany xorg pozwalaja mi ustawic rozdziałkę 1024x768 bez mozliwości zmiany odswiezania . Zmieniłem w xorgu modeline ale nic nie daje nadal nie moge ustawic rozdzielczosci 1440x900 75 kod xorg Section "ServerLayout" Identifier "X.org Configured" Screen 0 "Screen0" 0 0 InputDevice "Mouse0" "CorePointer" InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard" EndSection Section "Files" ModulePath "/usr/lib64/xorg/modules" FontPath "catalogue:/etc/X11/fontpath.d" FontPath "built-ins" EndSection Section "Module" Load "dbe" Load "glx" Load "dri2" Load "dri" Load "record" Load "extmod" EndSection Section "InputDevice" Identifier "Keyboard0" Driver "kbd" EndSection Section "InputDevice" Identifier "Mouse0" Driver "mouse" Option "Protocol" "auto" Option "Device" "/dev/input/mice" Option "ZAxisMapping" "4 5 6 7" EndSection Section "Monitor" Identifier "Monitor0" VendorName "Monitor Vendor" ModelName "Monitor Model" # 1440x900 @ 75.00 Hz (GTF) hsync: 70.50 kHz; pclk: 136.49 MHz Modeline "1440x900_75.00" 136.49 1440 1536 1688 1936 900 901 904 940 -HSync +Vsync EndSection Section "Device" ### Available Driver options are:- ### Values: <i>: integer, <f>: float, <bool>: "True"/"False", ### <string>: "String", <freq>: "<f> Hz/kHz/MHz" ### [arg]: arg optional #Option "ShadowFB" # [<bool>] #Option "DefaultRefresh" # [<bool>] #Option "ModeSetClearScreen" # [<bool>] Identifier "Card0" Driver "vesa" VendorName "Intel Corporation" BoardName "82G33/G31 Express Integrated Graphics Controller" BusID "PCI:0:2:0" EndSection Section "Screen" Identifier "Screen0" Device "Card0" Monitor "Monitor0" SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 1 EndSubSection SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 4 EndSubSection SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 8 EndSubSection SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 15 EndSubSection SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 16 EndSubSection SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 24 EndSubSection EndSection Mam karte intel 3100 nie działa mi na razie compiz a przedtem działał, proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Październik 12, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Październik 12, 2009 A jak zmienisz Driver "vesa" na Driver "intel" ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mab Napisano Październik 12, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 12, 2009 to wyskakuje obraz poza kontrolą :> na monitorze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Październik 12, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Październik 12, 2009 Dodaj do sekcji Monitor wartości odświeżania odpowiadające Twojemu monitorowi, przykład: Section "Monitor" Identifier "Monitor0" VendorName "Monitor Vendor" ModelName "Monitor Model" HorizSync 31.0 - 94.0 VertRefresh 50.0 - 85.0 Ja na razie zostawiłbym Modeline i skupił się na odpaleniu X na odpowiednim sterowniku. Do modeline jest fajny kreator link. Nie mam karty intela, może ktoś z taką podrzuci jakiś pomysł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi