kenczan Napisano Grudzień 6, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 6, 2009 Witam ! Dzisiaj zainstalowałem na laptopie Fedorę 12. Cała instalacja i konfiguracja poszła jak z płatka i niestety musiało pojawić się jedno, "ale". Chodzi o to, że w dodatku animacje do Compiz'a nie działają efekty minimalizacji i wyboru (jakiego bym nie wybrał). Zaraz po instalacji działały przez chwilę, ale potem po prostu przestały. Co najdziwniejsze błąd ten uzyskałem na dwóch różnych komputerach (na moim z Intel'em GM 965 i dziewczyny z GeForce Go 7600). Wydaje mi się to trochę dziwne. Czy ktoś ma jakieś pomysły jak temu zaradzić ? Pozdrawiam i z góry dziękuję za wskazówki kenczan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heos Napisano Grudzień 6, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 6, 2009 A inne efekty działają? Najbardziej oczywiste wydaje się, że dane efekty są źle skonfigurowane albo przy wybieraniu poszczególnych funkcji pominąłeś konflikty jakie się pojawiły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kenczan Napisano Grudzień 7, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2009 Tak, dokładnie wszystkie inne efekty działają poprawnie. Nie działają tylko te dwie karty wtyczki Animations. Na dwóch różnych przecież komputerach. Z tego co udało mi się zaobserwować to u mnie podziałały one parę minut potem przestały i już do tej pory nie wstały (Intel GM), a na drugim komputerze to nie wiem, ale też chyba była tam podobna historia. Jeszcze nigdy nie spotkałem się z takim błędem i nawet nie wiem z której strony się za niego zabierać. Compiz'a instalowałem z tego --> http://forums.fedoraforum.org/showthread.php?t=173317 <-- i na F11 nigdy nie miałem z nim problemu, a tu taka niespodzianka. Jak będę w domu to dołączę jeszcze sudo yum list *compiz* może kogoś kto naprowadzi. Czy jest możliwe że zainstalowałem dwie różne wersje compiza na siebie wywołując taki błąd ? Zawsze używałem takiej samej konfiguracji efektów i wątpię abym w tym miejscu się pomylił. Pozdrawiam Kenczan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heos Napisano Grudzień 7, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2009 Może nowa wersja Compiza coś zmieniła? Sprawdź czy po wyłączeniu wszystkich innych i przywróceniu domyślnych ustawień owych problematycznych efektów nadal nie działają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kenczan Napisano Styczeń 3, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 3, 2010 PROBLEM ROZWIĄZANY ! Co należy zrobić aby go rozwiązać: $ ccsm -> Zaawansowane ustawienia (na samym dole lewa strona) przywróć ustawienia domyślne Robimy restart compiza System -> Preferencje -> Efekty Pulpitu -> Standardowe (wyłączamy compiza) System -> Preferencje -> Programy startowe -> Dodaj (Nazwa: Compiz | Polecenie: compiz --replace --sm-disable --ignore-desktop-hints ccp --loose-binding --indirect-rendering //najważniejsze żeby było compiz --replace w poleceniu, reszta parametrów potrzebna jest(albo i nie) akurat u mnie najprościej jest spisać polecenie generowane np. fusion-icon, albo odpalać fusion-icon na autostarcie jednak bynajmniej u mnie startuje on dłużej i "brzydziej" niż w/w polecenie) -> Zapisujemy i odhaczamy żeby się ładnie uruchamiało na starcie $ ccsm -> Ustawiamy wszystko jak chcemy i cieszymy się działającym compizem U mnie pomogło i u mojej dziewczyny też, podobny problem był opisywany na forach ubuntu niestety nie jestem teraz w stanie zamieścić linka. Pozdrawiam i mam nadzieję, że pomogłem komuś tym rozwiązaniem ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi