Skocz do zawartości

32bitowy Chroot - Jak Uruchamiać Pod Nim Aplikacje.

Jusko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Piszę art o pewnej grze. Niestety jak to w Linuksie - mija parę lat i stawaj na głowie, by aplikację komercyjną uruchomić. Anyway - odpalanie z 32bitowymi libsami i jako linux32 nie zdało egzaminu (a jeszcze pół roku temu działało :P) . Na forum gry otrzymałem jednak poradę, iż uruchomienie jako 32bitowy chroot najczęściej rozwiązuje sprawę. W tym momencie jednak zgłupiałem, bo nie miałem o 32bitowych chroocie pojęcia, a tym bardziej, jak go używać. W życiu może logowałem się na chroota raz z jakimś how-to na widoku, więc nie zgłębiłem tej materii, gdyż nie było takiej potrzeby. Jak mogę zatem uruchomić tę aplikację jako 32bitowy chroot (system x86_64)?

We wstępie podałem prosty przykład jak uruchomić "bash": Borzole/chroot

Wiele aplikacji uruchomi się jeśli tylko znajdzie biblioteki.

W chroot nie do końca wszystko jest robione od zera mimo, że tak wygląda na pierwszy rzut oka. Wszystko jest uruchomione na jednym jajku i w chroot nadal będzie to system 64bit. Jednak ten problem pojawia się rzadko, kiedy aplikacja/skrypt sprawdza architekturę.

Istnieją programy fakeroot i fakechroot pozwalające na robienie chroot'a na zwykłym userze.

Przykład:

- po staremu jako root:

chroot /mnt/fc32/ /bin/sh

- nowe, jako user (w chroot jest się userem)

fakechroot chroot /mnt/fc32/ /bin/sh

- nowe, jako user (w chroot jest się rootem)

fakeroot fakechroot chroot /mnt/fc32/ /bin/sh

No cóż - może uruchomienie całej gry jest zbyt dużym wyzwaniem :) Dla testów aplikacji przeskakuję na parę dni na inne distro, więc problem nie jest palący.

p.s: Czy jako chroot można instalować paczki do systemu? Kiedyś próbowałem na poprzednim distro i coś nie mogło sobie z tym poradzić.

* Tak możesz w chroot instalować paczki. Zarówno z poziomu chroot (musiałbyś utworzyć wszystkie pliki potrzebne do uruchomienia rpm --> ldd /bin/rpm ) jak i hosta. Zakładając, że paczki (nie repozytorium, po prostu paczki) są w /mnt/fc32/myrepo/

W pierwszym przypadku wyglądało by to tak:

- inicjujemy bazę rpm

chroot /mnt/fc32 /bin/rpm --root / --initdb

- instalujemy coś

chroot /mnt/fc32 /bin/rpm -ivh /myrepo/*.rpm

W tym drugim przypadku było by to jakoś tak (chyba):

- inicjacja bazy

rpm --root /mnt/fc32 --initdb

-instalacja

rpm --root /mnt/fc32 -ivh /mnt/fc32/myrepo/*.rpm

Jednak poznałbyś co tzn. "piekło zależności" i zapewniam Cię że to nic przyjemnego.

* Istniej też program febootstrap ktory pozwala ładnie z hosta fedory zainstalować do chroot fedorę używając yum. Tak naprawdę to krótki skrypt w bash ustawiający parametry dla yum, który można przerobić wpisując na sztywno architekturę (chodzi głównie o parametr $arch w plikach *.repo), albo chociażby podejrzeć co jak jest ustawione. Wadą jest to, że działa tylko na fedorze, bo używa yum. Zaletą, że używa yum ;) Obecnie paczka trochę się rozrosła i to już kilka skryptów:

rpm -ql febootstrap
/usr/bin/febootstrap
/usr/bin/febootstrap-install
/usr/bin/febootstrap-minimize
/usr/bin/febootstrap-run
/usr/bin/febootstrap-supermin-helper
/usr/bin/febootstrap-to-initramfs
/usr/bin/febootstrap-to-supermin
...

ale nie wnikam po co jest reszta.

* Kiedy już zainicjujesz bazę rpm i uda ci się uruchomić yum tak by instalował paczki 32bit to reszta jest prosta jak w zwykłej fedorze i możesz zwyczajnie zainstalować grę. Uruchamianie aplikacji przez kopiowanie potrzebnych bibliotek jest tylko do "rozbujania" systemu, albo gdy uruchamia się program w chroot dla bezpieczeństwa jego działania (np. testowanie zależności paczek lub dziurawy BIND)