Jony Napisano Styczeń 21, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 21, 2010 Mam problem z udostępnieniem drukarki w sieci lokalnej. Fedora 12 jej nie widzi. Udostępnianie plików skonfigurowałem bezproblemowo. Szukałem jakiegoś przejrzystego i sensownego tekstu na ten temat, ale nic nie znalazłem. Możecie coś polecić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano Styczeń 21, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 21, 2010 http://www.google.com/#hl=pl&source=hp...67ad68084be2a70 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jony Napisano Styczeń 25, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 25, 2010 Jaja są z tą konfiguracją. Konfigurowałem według dokumentacji Gentoo. I teraz z windowsa mogę drukować na drukarce podłączonej pod Fedorę (choć w Panelu sterowania - Drukarki pokazuje "Odmowa dostępu, połączenie niemożliwe do zrealizowania"), ale w drugą stronę już nie. Linux nie widzi żadnej drukarki udostępnionej przez Windows. smb.conf wygląda tak: [global] workgroup = wtz_ostrow server string = Samba Server ; netbios name = MYSERVER ; interfaces = lo eth0 192.168.12.2/24 192.168.13.2/24 ; hosts allow = 127. 192.168.12. 192.168.13. printcap name = cups ; printing = cups ; load printers = yes log file = /var/log/samba/log.%m max log size = 50 security = share ; passdb backend = tdbsam guest ok = yes null passwords = yes [homes] comment = Home Directories browseable = no read only = no ; valid users = %S ; valid users = MYDOMAIN\%S [printers] comment = All Printers path = /var/spool/samba ;printer admin = start,root ;create mask = 0600 browseable = no public = yes ; writable = No printable = yes [print$] comment = Printer Drivers path = /etc/samba/drivers ; browseable = yes guest ok = yes ; read only = yes [serwerek] path = /serwerek ; read only = yes browseable = yes guest ok = yes [Edit] Po aktualizacji samby zobaczyłem wszystkie drukarki, ale okazało się, że sterowniki hpijs powodują problemy, więc zainstalowałem alternatywne sterowniki foo2zjs i problem się rozwiązał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi