Skocz do zawartości

Kadu

fsosport

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam kadu najnowsze kadu z repo kadu-0.6.5.2-3.fc12.x86_64

i dzisiaj moim oczom ukzal sie komunikat:

"800 :: 17:52:44

Użytkownik xxxxxxxxxx próbował się z Tobą skontaktować. Niestety używasz starej wersji Komunikatora, która nie obsługuje numerów GG większych niż 17 milionów. Zaktualizuj swój Komunikator i rozmawiaj swobodnie: http://komunikator.gadu-gadu.pl"

pisal do mnie znajomy i zamiast jego wiadomosci dostawalem ten komunikat

jest na to jakies rozwiazanie? :blink:

Z tego co widać na stronie Kadu, to nowa wersja to 0.6.5.3. A Gadu-Gadu faktycznie wprowadziło zmiany w protokole. Widocznie Twój znajomy ma numerek z tej nieobsługiwanej puli (już obsługują ją komunikatory na Linuksie nastawione na protokół GG, ale jeszcze niedawno nie). Możesz spróbować:

yum update kadu --enablerepo=updates-testing

lub:

yum  update kadu --enablerepo=rawhide

W którymś pewnie jest.

Z tego co widać na stronie Kadu, to nowa wersja to 0.6.5.3. A Gadu-Gadu faktycznie wprowadziło zmiany w protokole. Widocznie Twój znajomy ma numerek z tej nieobsługiwanej puli (już obsługują ją komunikatory na Linuksie nastawione na protokół GG, ale jeszcze niedawno nie). Możesz spróbować:

yum update kadu --enablerepo=updates-testing

lub:

yum  update kadu --enablerepo=rawhide

W którymś pewnie jest.

Przy obu zwraca "Brak pakietów oznaczonych do aktualizacji"

Nie wiem czy to najlepszy pomysl,ale mozesz odinstalowac paczke kadu, sciagnac zrodla i samemu skompilowac, w zrodlach zawsze bedzie najnowsze wersja

albo

znajdz komunikator obslugujacy protokol gg i smignij na nim

jabber chyba obsluguje, ale nie jestem pewien

sam mam kadu i jeszcze mi sie to nie zdarzylo ;/

Czyli w żadnym nie ma jeszcze nowego Kadu, na to wygląda. Cóż - mam dla Ciebie trzy rady:

- Zainteresuj się komunikatorem Tlen. Używam odkąd tylko wyszedł dla Linuksa i porzuciłem nawet dla niego Kadu. Co prawda nie ma takich wtyczek jak Kadu, ale pewnie po premierze Tlenu 7 autorzy wyskoczą z niespodziankami. Tlen 6 (co prawda tylko na Windows) ilością wtyczek przebija Kadu w 110%, więc po premierze Tlen 7 myślę, że w niedługim czasie wtyczkarze przeportują swoje dzieła. Tlen 7 dla Linuksa nie ma już problemu 17 milionów.

- Czekaj na pojawienie się Kadu w repo (najszybciej to pewnie w rawhide)

- Skompiluj własną wersję Kadu (nie polecam, czasem można się zajechać przy kompilowaniu wszystkich wtyczek).

sam mam kadu i jeszcze mi sie to nie zdarzylo ;/

Ponieważ widocznie masz znajomych ze starej puli numerów. Problem jest dla numerków powyżej 17 milionów (tak tak - GG w Polsce miażdży inne protokoły, nad czym ubolewam, bo protokół Tlen również jest świetny),

dzieki, zainstalowalem tego tlena no nawet daje rade ... a juz myslalem ze koleznka sie obrazila :P a tu te glupie gg nie obsugiwalo mi jej numeru :rolleyes: :rolleyes:

edit

no nawet bym stwierdzil ze ten tlen lepszy niz kadu brakuje mu kilku funkcji ale pozytywne wrazenie