fsosport Napisano Styczeń 27, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 27, 2010 Witam, mam kadu najnowsze kadu z repo kadu-0.6.5.2-3.fc12.x86_64 i dzisiaj moim oczom ukzal sie komunikat: "800 :: 17:52:44 Użytkownik xxxxxxxxxx próbował się z Tobą skontaktować. Niestety używasz starej wersji Komunikatora, która nie obsługuje numerów GG większych niż 17 milionów. Zaktualizuj swój Komunikator i rozmawiaj swobodnie: http://komunikator.gadu-gadu.pl" pisal do mnie znajomy i zamiast jego wiadomosci dostawalem ten komunikat jest na to jakies rozwiazanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusko Napisano Styczeń 27, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 27, 2010 Z tego co widać na stronie Kadu, to nowa wersja to 0.6.5.3. A Gadu-Gadu faktycznie wprowadziło zmiany w protokole. Widocznie Twój znajomy ma numerek z tej nieobsługiwanej puli (już obsługują ją komunikatory na Linuksie nastawione na protokół GG, ale jeszcze niedawno nie). Możesz spróbować: yum update kadu --enablerepo=updates-testing lub: yum update kadu --enablerepo=rawhide W którymś pewnie jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fsosport Napisano Styczeń 27, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 27, 2010 Z tego co widać na stronie Kadu, to nowa wersja to 0.6.5.3. A Gadu-Gadu faktycznie wprowadziło zmiany w protokole. Widocznie Twój znajomy ma numerek z tej nieobsługiwanej puli (już obsługują ją komunikatory na Linuksie nastawione na protokół GG, ale jeszcze niedawno nie). Możesz spróbować: yum update kadu --enablerepo=updates-testing lub: yum update kadu --enablerepo=rawhide W którymś pewnie jest. Przy obu zwraca "Brak pakietów oznaczonych do aktualizacji" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scorpion Napisano Styczeń 27, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 27, 2010 Nie wiem czy to najlepszy pomysl,ale mozesz odinstalowac paczke kadu, sciagnac zrodla i samemu skompilowac, w zrodlach zawsze bedzie najnowsze wersja albo znajdz komunikator obslugujacy protokol gg i smignij na nim jabber chyba obsluguje, ale nie jestem pewien sam mam kadu i jeszcze mi sie to nie zdarzylo ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusko Napisano Styczeń 27, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 27, 2010 Czyli w żadnym nie ma jeszcze nowego Kadu, na to wygląda. Cóż - mam dla Ciebie trzy rady: - Zainteresuj się komunikatorem Tlen. Używam odkąd tylko wyszedł dla Linuksa i porzuciłem nawet dla niego Kadu. Co prawda nie ma takich wtyczek jak Kadu, ale pewnie po premierze Tlenu 7 autorzy wyskoczą z niespodziankami. Tlen 6 (co prawda tylko na Windows) ilością wtyczek przebija Kadu w 110%, więc po premierze Tlen 7 myślę, że w niedługim czasie wtyczkarze przeportują swoje dzieła. Tlen 7 dla Linuksa nie ma już problemu 17 milionów. - Czekaj na pojawienie się Kadu w repo (najszybciej to pewnie w rawhide) - Skompiluj własną wersję Kadu (nie polecam, czasem można się zajechać przy kompilowaniu wszystkich wtyczek). sam mam kadu i jeszcze mi sie to nie zdarzylo ;/ Ponieważ widocznie masz znajomych ze starej puli numerów. Problem jest dla numerków powyżej 17 milionów (tak tak - GG w Polsce miażdży inne protokoły, nad czym ubolewam, bo protokół Tlen również jest świetny), Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fsosport Napisano Styczeń 27, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 27, 2010 dzieki, zainstalowalem tego tlena no nawet daje rade ... a juz myslalem ze koleznka sie obrazila a tu te glupie gg nie obsugiwalo mi jej numeru :rolleyes: edit no nawet bym stwierdzil ze ten tlen lepszy niz kadu brakuje mu kilku funkcji ale pozytywne wrazenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi