Skocz do zawartości

Mail Poprzez Proxy

Robotron

Rekomendowane odpowiedzi

Uprzejmie prosze o pomoc przy konfiguracji serwera proxy z mozliwoscia obslugi poczty.

Male sieci domowe oraz malych biur i firm, to sieci w ktorych jest dojscie do internetu poprzez linie DSL z taryfa Flatrate + Router z zintegrowanym modemem DSL - (mysle, ze w tej chwili to 90% przypadkow).

W tej konfiguracji chcialbym uruchomic komputer FC12 jako serwer Proxy, ktory jest wyposazony w dwie karty sieciowe. Powiedzmy, ze router ma Adres IP: 192.168.1.1, a Komputer FC12-Proxy eth0: 192.168.1.2, eth1: 192.168.2.1. Do sieci 192.168.2.1 dolaczona jest reszta komputerow wewnetrznych, ktore poprzez FC12-proxy powinny otrzymac dostep do internetu i poczty. Squid daje sie naogol bezproblemowo skonfigurowac i uzytkowanie przegladarek poprzez proxy to nie problem.

ALE CO Z MAILEM?

Dla mnie najprosciej bylo by tak: W malych biurach, i malych sieciach domowych skrzynki pocztowe uzytkownikow znajduja sie u dwoch, moze maksymalnie u trzech providerow. np. [email protected], [email protected], user1@moja_domena.pl, [email protected] itd.

Chcialbym skonfigurowac takie przekierowanie portow aby uzytkownicy thunderbirda lub outlooka mogli wysylac i odbierac poczte w nastepujacy sposob: (przykladowo zakladam, ze uzytkownik user1 ma adres poczty user1@moja_domena.pl, a adresy serwerow pocztowych tego uzytkownika to: smtp.moja_domena.pl oraz pop.moja_domena.pl).

Komputer FC12-proxy powinien przekierowywac zapytania przychodzace na porcie przeze mnie zdefiniowanym, np: 5045 na karcie eth1, czyli eth1:192.168.2.1:5045 na adres pop.moja_domena.pl i port standardowy 110.

Uzytkownik wpisywalby w Thunderbirdzie lub w Outlooku adres serwera pop -> 192.168.2.1 Port:5045, a FC12-proxy "przekladal" go na pop.moja_domena.pl:110.

Analogicznie konfiguracja dla serwera SMTP: czyli przykladowo uzytkownik podaje w Thunderbirdzie adres serwera SMTP -> 192.168.2.1 Port 5046 a FC12-proxy "przeklada" na smtp.moja_domena.pl i port 25.

Zalozmy, ze 50 uzytkownikow ma skrzynki pocztowe w domenie moja_domena.pl. W takim przypadku kazdy ustawialby w Thunderbirdzie ten sam serwer pop i smtp - mianowicie 192.168.2.1:5045 oraz 192.168.2.1:5046.

SZANOWNI PANSTWO - JAK SKONFIGUROWAC TAKIE PRZEKIEROWANIE W FC-12 ??? Pomimo wielogodzinnych prob nic mi sie nie udalo.

Prosze o pomoc.

P.S.

Moze warto by bylo dodac kolejny watek do poradnika z konfiguracja squida i realizowaniem polaczen z serwerami poczty?

Uzywanie przegladarek poprzez proxy to rozwiazanie polowiczne jezeli brak jest opisow dotyczacych dostepu do poczty E-Mail poprzez server Proxy.

Nastepnym zagadnieniem bylo by konfigurowanie Real-Time-Streamming'u (RTSP) poprzez proxy.