Skocz do zawartości

Dźwięk W Fc3

Regis

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam taki mały problem. Podczas instalacji FC3 system wykrywa kartę muzyczną poprawnie (sound blaster live) i podczas testu słychać dźwięk. Gdy już jestem zalogowany (KDE) to dzwięku nie mam. Jak próbuję ustawić jescze raz dzwięk to wykrywane są takie same ustawienia jak podczas instalacji, ale już dzwięku nie słychać. (mixery sprawdzałem).

Qna no nie wiem już co jest nie tak. Muzę w formacie Audio mogę normalnie słuchać, a jak włączam jakiś filmik, mp3'ójkę, wav'a, czy co kolwiek innego to mi (_niedziała_ → nie działa) ORT. Błagam o pomoc! Ja chcę nareszcie oderwać się od tego m$ shitu...

Ogólnie:

KDE korzysta z demona dźwięku "artsd". IMHO trochę ten demon niedopracowanty albo aplikacje do niego nie dostosowane, ale (nie)stety jest w KDE i stara się mixować dźwięki.

Opóźnienia pod KDE:

Centrum sterowania -> Dźwięk i multimedia -> System dźwiękowy -> Ogólne -> "Zapobieganie przerwom w odtwarzaniu"

Zmniejsz bufor - powinno pomóc.

Brak dźwięku:

Najczęstszą przyczyną braku dźwięku rozwiązuje się za pomocą najczęściej podawanej odpowiedzi: "Podgłoś sobie". W poprzedniej instancji FC (2) walczyłem baardzo długo z kartą TV. Zmieniałem tuner'y i kombinowałem jak koń pod górkę, olewając tę radę, gdyż na pierwszy rzut oka wszystko było w porządku.

Pomocny jest program "kmix"

Posiada parę przydatnych opcji, których mniej lub bardziej losowe za(/od)ptaszanie pomaga B)

Metoda brutalna na niektóre braki dźwięku:

killall -9 artsd (jako użyszkodnik)

:angry:

• 3 weeks later...
  • 1 month later...