sloniq Napisano Luty 4, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2010 Mam problem z działaniem pewnej usługi na serwerze, który "odziedziczyłem" po moim poprzedniku. Podejrzewam, że ma to związek z wynikiem działania netstata. Otóż adresy niektórych usług wyświetlane są (jak dla mnie) w "niecodzienny" sposób. # netstat -na Active Internet connections (servers and established) Proto Recv-Q Send-Q Local Address Foreign Address State (...) tcp 0 0 :::1827 :::* LISTEN tcp 0 0 :::80 :::* LISTEN tcp 0 0 :::22 :::* LISTEN tcp 0 0 :::443 :::* LISTEN tcp 0 184 ::ffff:10.10.10.11:22 ::ffff:10.10.10.35:2150 ESTABLISHED (...) udp 0 0 :::123 :::* Czy któś mógłby mi podpowiedzieć co może być tego przyczyną? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hello_world Napisano Luty 4, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2010 a czy jakiegos aliasu nie masz zalozonego na to polecenie wpisz alias Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano Luty 4, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2010 To są adresy IPv6. :: to anycast. A ::ffff:10.10.10.11, to adres IPv4 w IPv6 dodatkowo jest przy każdym jeden ":" do odzielenia portu. Jeżeli nie chcesz tego mieć, wywal moduł jądra ipv6. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hello_world Napisano Luty 4, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2010 to ze adresacja jest w wersi v6 to widac tylko skad polecenie netstat -na przynajmniej na fedorze wyrzuca tylko tyle informacji. u mnie polecialy sockety i wiele innych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amarantus Napisano Luty 5, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 5, 2010 Hej, wyłącz IPv6 na interfejsach lub tak jak kolega pisał w jądrze. Poleceniem: netstat -na -f inet6 sprawdzisz wszystkie usługi dla IPv6. -- Pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi