zaklik Napisano Luty 4, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2010 Witam Jako, że oprogramowanie w naszej firmie jest kompatybilne tylko z gigantem z Redmont musimy pracować na ich systemie. Ale ostatnimi czasy wiele nerwów straciłem na drukarkę udostępnioną w w/w systemie. Raz drukowała raz nie. W końcu postanowiłem podpiąć ją do jednego z serwerów opartych na Red Hat. Jest to kontroler domeny. Instalacja drukarki przebiegła bez większych problemów, ale już samo udostępnienie jej nastręczyło mi kłopotów. Ale w końcu się udało. Cały czas próbowałem kombinować w smb.conf udziałem [printers], a także udziałem tej drukarki. Jednak mimo tego, że była widoczna w sieci i mogłem ją zainstalować to już o drukowaniu z Visty nie było mowy. W sekcji [global] miałem takie wpisy: printing = cups printcap name = cups W końcu udało mi się poprzez modyfikację pliku cupsd.conf. Po prostu dopisałem klasę adresów swojej sieci: <Location /> # Allow shared printing... Order allow,deny Allow @LOCAL Allow 192.168.1.* i poszło ;] Pytanie - do czego i czy w ogóle służy udział [printers] w smb.conf przy używaniu systemu druku CUPS?? Z tego co zauważyłem ten udział jest tam zbędny, gdyż po wykasowaniu go drukarka nadal drukuje, a użytkowników mających do niej dostęp mogę zdefiniować w CUPS. Jaki system druku wykorzystuje [printers] w smb.conf, a także udziały poszczególnych drukarek tak aby można było w nim definiować np. dostępy użytkowników itd. Będę wdzięczny za odp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hello_world Napisano Luty 4, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2010 Obecność bloku [printers] powoduje domyślne udostępnianie wszystkich drukarek wymienionych w pliku /etc/printcap Tak opisuje podręcznik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaklik Napisano Luty 5, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 5, 2010 Dziś rano po przyjściu do pracy przeżyłem szok - drukarka znów nie drukuje Jednak od czego mamy google i dokumentację samby. W końcu udało mi się ją ustawić w smb.conf aby zaczęła znów drukować i teraz mam nadzieję ze wszystko będzie już ok. Poniżej moje ustawienia: sekcja global: load printers = yes printcap name = cups printing = cups cups options = raw cups server = localhost sekcja printers: [printers] comment = Drukarki SMB %p path = /var/spool/samba browseable = no guest ok = yes writeable = no printable = yes public = yes printer admin = root @admin create mode = 644 directory mode = 755 force create mode = 644 force directory mode = 755 use client driver = yes Poźniej postaram się dodać jeszcze sterowniki aby instalowała się automatycznie. To chyba tyle w tym temacie. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi