Jump to content

Smb I Cups

zaklik
 Share

Recommended Posts

Witam

Jako, że oprogramowanie w naszej firmie jest kompatybilne tylko z gigantem z Redmont musimy pracować na ich systemie. Ale ostatnimi czasy wiele nerwów straciłem na drukarkę udostępnioną w w/w systemie. Raz drukowała raz nie. W końcu postanowiłem podpiąć ją do jednego z serwerów opartych na Red Hat. Jest to kontroler domeny. Instalacja drukarki przebiegła bez większych problemów, ale już samo udostępnienie jej nastręczyło mi kłopotów. Ale w końcu się udało. Cały czas próbowałem kombinować w smb.conf udziałem [printers], a także udziałem tej drukarki. Jednak mimo tego, że była widoczna w sieci i mogłem ją zainstalować to już o drukowaniu z Visty nie było mowy. W sekcji [global] miałem takie wpisy:

printing = cups

printcap name = cups

W końcu udało mi się poprzez modyfikację pliku cupsd.conf. Po prostu dopisałem klasę adresów swojej sieci:

<Location />

# Allow shared printing...

Order allow,deny

Allow @LOCAL

Allow 192.168.1.*

i poszło ;]

Pytanie - do czego i czy w ogóle służy udział [printers] w smb.conf przy używaniu systemu druku CUPS?? Z tego co zauważyłem ten udział jest tam zbędny, gdyż po wykasowaniu go drukarka nadal drukuje, a użytkowników mających do niej dostęp mogę zdefiniować w CUPS.

Jaki system druku wykorzystuje [printers] w smb.conf, a także udziały poszczególnych drukarek tak aby można było w nim definiować np. dostępy użytkowników itd.

Będę wdzięczny za odp.

Dziś rano po przyjściu do pracy przeżyłem szok - drukarka znów nie drukuje :o

Jednak od czego mamy google i dokumentację samby.

W końcu udało mi się ją ustawić w smb.conf aby zaczęła znów drukować i teraz mam nadzieję ze wszystko będzie już ok. Poniżej moje ustawienia:

sekcja global:

load printers = yes
        printcap name = cups
        printing = cups
        cups options = raw
        cups server = localhost

sekcja printers:

[printers]

comment = Drukarki SMB %p
        path = /var/spool/samba
        browseable = no
        guest ok = yes
        writeable = no
        printable = yes
        public = yes
        printer admin = root @admin
        create mode = 644
        directory mode = 755
        force create mode = 644
        force directory mode = 755
        use client driver = yes

Poźniej postaram się dodać jeszcze sterowniki aby instalowała się automatycznie.

To chyba tyle w tym temacie.

Pozdrawiam.