Andrzej Orkan Napisano Listopad 14, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 14, 2004 Szukam jakiegoś wybajerzonego graficznego środowiska (i jednocześnie kompilatora) do programowania w C/C++ - coś na kształt MS Visual C++ albo Borland C++ Buildera. I nie chodzi mi o graficzną nakładkę na GCC Dzięki za pomoc. Orkan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ati Napisano Listopad 14, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 14, 2004 Zainteresuj się tym www.mono-project.com Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McGiwer Napisano Listopad 14, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 14, 2004 Polecam anjute. Tu znajdziesz info. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
perbeatus Napisano Listopad 14, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 14, 2004 Również polecam anjute jesli programujesz w C/C++ aplikacje "zwykłe" Jeśli natomiast interesuje cię platforma .NET to koniecznie mono Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
schiller Napisano Listopad 14, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 14, 2004 No wlasnie jak to jest z tym mono. Mi konkretnie chodzi o C# ale chialbym sie dowiedziec czy to (_wogole_ → w ogóle) ORT bylo warte tak dlugiego oczekiwania. Sciagnalem juz pakiety (niestety pod FC2) a nawet zrodla ale jakos boje sie do tego dotknac. Ciekwai mnie tez jedna sprawa. Wszystko co sciagnalem z oficjalnej strony mono ma ok 100MB (nie wiem dokladnie), a .NET po instalacji ma sporo ponad 2GB. Boje sie ze mono to taka mizerna namiastka, jednoczesnie pokladam duze nadzieje bo .NET tani nie jest a na piracie to sobie mozna w domciu podlubac. Cieszy fakt ze wziela sie za to profesjonalna firma (bez urazy dla wszystkich open programistow). Tak czy inaczej chialbym sie dowiedziec jakie sa wasze opinie po zetknieciu z MONO. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Orkan Napisano Listopad 15, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 15, 2004 Microsoft wziął JAV, trochę pozmieniał kilka drobiazgów i tak świat ujrzało C# Niestety tak to wygląda. A mi chodziło dokładnie o C++/C i chyba wybiorę Anjute Dev Studio. Dzięki ogromne za radę, już przejrzałem ich stronę. Orkan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
schiller Napisano Listopad 16, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 16, 2004 Nie chodzilo mi o okreslenie jezyka C# ale o to jak wyglada MONO i jak sie w nim pracuje w odniesieniu do Visual Studio .NET Ale dzieki, poki co sprawdze Anjute Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
perbeatus Napisano Grudzień 7, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2004 Powiem tyle: Obecnie większość programistów .NET przenosi się na Mono. Pytanie tylko jak bardzo przyzwyczaiłeś sie do VS.NET? Ja nie miałem żadnych problemów i niczego mi nie brakowało przy przejściu. A jeśli miałem jakieś ZŁE przyzwyczajenia z produktu MS to otuchy dodawała mi świadomość różnicy cen A tak poważnie to Mono jest doskonałe i momentami ustępuje VS ale nie do tego stopnia aby wrócić do VS. Poza tym to dość młody projekt. A co do wielkości instalacji to VS .NET to przecież także C/C++ i VB a to też zajmuje swoje nawet jak odznaczysz przy instalacji. Poza tym Mono korzysta z bibliotek systemu (_linuks_ → Linux) ORT które ma karzdy → każdy a w Windowsie raczej nie masz nagłówków np stdio.h bibliotek statycznych też brak więc wszystko musi sobie VS nagrać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rav_Bart Napisano Styczeń 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 12, 2005 Tak jak reszta polecan edytor IDE Anjuta. Używamy go podczas laboratoriów z Języków Programowania. Moim zdaniem najlepszy edytor graficzny, pod względem funkcjonalności i obsługi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LadyRoot Napisano Styczeń 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 12, 2005 Pewnie dostanę cięgi od licznych przeciwników, ale wybieram KDevelop. Jest dla mnie wygodny nawet w małych, konsolowych projekcikach. Poza tym oglądałam Kylix, ma opcje pisania również w C++, ale dla mnie Borland to niespecjalnie to, co tygrysy lubią najbardziej. Zawsze zresztą pozostaje XEmacs, ale to z czysto sentymentalnych pobudek. pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bicu Napisano Styczeń 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 26, 2005 Środowiska graficzne są do niczgo. To wie kazdy. Jak chcesz tworzyc wieloplatformowe GUI to sie zainteresuj Qt. Ale tak naprawde GUI to moze 5% prawdziwego programu. A procesem kompilacji najlepiej zarządzac "mejkiem" i skryptami. Piszesz ze chcesz sie uczyc C++ unikaj wiec RAD jak ognia. Przeciagajac Labele na Formatke niewiele sie nauczysz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piterx Napisano Styczeń 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 26, 2005 Anjuta jest prosta i przyjazna, ale tez popieram zdanie Bica Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Astronom Napisano Styczeń 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 28, 2005 Ale Anjuta jest dla Gnome, a KDeveloper dla KDE. Chyba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AlienJR Napisano Styczeń 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 28, 2005 a to nie: Glade dla Gnome a Kdevelop dla Kde ????????? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edi18028 Napisano Styczeń 29, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 29, 2005 Ściągnij sobie Kylixa ze strony Borlanda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi