Skocz do zawartości

F12, Sound Blaster X-fi - Nagle Zniknął Dźwięk

spooknik

Rekomendowane odpowiedzi

Mam dziwny problem z dźwiękiem w Fedora 12 (sound blaster x-fi). Wszystko sobie ładnie grało i poza drobnymi problemami od czasu do czasu po aktualizacjach było ok. Wczoraj przeglądałem archiwa wideo za pomocą mplayera (zakodowane do dvd pal) i podczas przewijania do przodu filmiku, zniknął dźwięk. Nie przejąłem się tym zbytnio, bo czasem podobne rzeczy się działy i pomagał restart mplayera. Teraz jednak okazało się, że i po restarcie systemu nie ma zmian. Ponowna instalacja pulse audio też nic nie zmieniła, poza tym, że w ustawieniach multimediów w KDE nie mam już swojej karty, tylko "serwer pulse audio". Myślałem, że może padł sprzęt, ale na live cd Ubuntu dźwięk jest. W Gnome też dźwięku brak.

Przejrzałem już chyba wszystkie możliwe miksery i ustawienia w KDE i Gnome i nie znalazłem nic podejrzanego. Jak włączę jakąś mp3, albo cokolwiek z dźwiękiem, system myśli, że gra, bo wszystkie wskaźniki działają - w Volume meter z PulseAudio Manager wskaźniki natężenia dźwięku się ruszają normalnie podczas odtwarzania.

Powiedzcie proszę, od czego zacząć, bo już nie mam pomysłów. Może tak, jak z drukarką niedawno miałem problem - trzeba gdzieś włączyć moje urządzenie programowo?

lspci | grep audio
05:02.0 Multimedia audio controller: Creative Labs CA0106 Soundblaster

dodam tylko jeszcze, że dźwięk jest w momencie logowania gdy system prosi o hasło, a w momencie odpalenia KDE lub Gnome cisza.