Skocz do zawartości

Aktualizacja Pakietu Ppp I Padnięcie Pppoe W Network Manager

Jusko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Z pytaniem zwracam się do użytkowników łączących się PPPoE na Fedorze 12. Otóż dziś zaktualizował mi się pakiet PPP:

ppp.x86_64 0:2.4.5-2.fc12

Czy Wam też po aktualizacji Network Manager przestał się łączyć tą metodą? U mnie za zjednoczone Chiny nie chciał. Ratunkiem był dopiero downgrade pakietu. Zlinczujcie mnie, ale przez takie durne wpadki nie dziwne, że Linux na desktopach nadal jest w granicy błędu statystycznego - no bo jak używać systemu, który po aktualizacjach które poprawić mają z reguły system, to coś się sypie :lammer: Pal licho, gdyby systemowe pppoe-setup działało jak miało, ale nawet pomimo ustawienia połączenia podczas startu systemu i to dla każdego usera, to i tak muszę odpalać ręcznie spod roota.

A powiedz mi skąd masz taką wersję paczki?

[lucas@jedral ~]$ rpm -q ppp
ppp-2.4.4-13.fc12.x86_64

Co za repo masz włączone? Może testowe?

sudo yum repolist

Standardowo, powinieneś mieć włączone tylko:

* fedora + updates

* rpmfusion-free + rpmfusion-free-updates

* rpmfusion-nonfree + rpmfusion-nonfree-updates

Co by się zgadzało po wklepaniu:

$ sudo yum --enablerepo=updates-testing check-update ppp
...
ppp.x86_64             2.4.5-5.fc12               updates-testing

$ rpm -q ppp
ppp-2.4.4-13.fc12.x86_64

fedora                     Fedora 12 - x86_64                    włączone: 19122
playonlinux                PlayOnLinux Official repo             włączone:     6
rpmfusion-free             RPM Fusion for Fedora 12 - Free       włączone:   432
rpmfusion-free-updates     RPM Fusion for Fedora 12 - Free - Upd włączone:   391
rpmfusion-nonfree          RPM Fusion for Fedora 12 - Nonfree    włączone:   139
rpmfusion-nonfree-updates  RPM Fusion for Fedora 12 - Nonfree -  włączone:   127
updates                    Fedora 12 - x86_64 - Updates          włączone:  5863
repolist: 26080

Na bugzilli polecili aktualizację z testingowego repo - zobaczymy co się stanie.

Skąd miałem? Po prostu zaktualizowałem sobie system, gdyż znalazł się ten pakiecik w liście pakietów do aktualizacji (skoro ten pakiecik jest w testingu, to może znów komuś się coś pomyliło i wrzucił to do "stabilnej" aktualizacji?). Rada z bugzilli też nie pomogła, więc instaluję wersję, którą miałem na początku. Usługi network? Nie słyszałem. To jakaś usługa konsolowa czy programik w stylu NM? Zadowoliłbym się pppoe-setup, gdyż zawsze takich narzędzi używałem, ale w Fedorze nie pamięta on pomimo zaznaczenia tych opcji, że ma startować sam przy starcie systemu i to dla każdego usera...a w praktyce musiałbym co rusz klepać spod roota /sbin/ifup/ppp0.

teraz mimo starego pakietu i tak Network Manager już nie rusza....no ŚWIETNIE! :angry: :angry: Ufff...opanowałem sytuacj - poprzywracałem pakiety i znów mam internet przez NM.

Witam,

Kiedyś opisywałem podobny problem Forum

tyle że dotyczył samego NetworkManager i od tej pory go nie aktualizuje chyba że się pokaże wersja 0.8 :)

pz

B.KLimas

Ja też nigdy NM nie używałem, gdyż:

a) jeszcze z rok temu nie potrafił mi ustawił połączenia PPPoE, więc używałem konsolowego ustawiania

b ) wkurzyło mnie w Fedorze to, że konsolowy pppoe-setup nie pamięta ustawień i muszę co uruchomienie sam spod roota je ustanawiać. NM potrafił już PPPoE ustanowić - ba, pamiętał nawet że przy starcie systemu, więc użyłem właśnie jego. Jestem jednak otwarty na zamiennik.

Nigdy nie używałem "Network Manager". Z tego co się orientuje to się przydaje tym co często zmieniają sieć (np. biegają z laptopem). Ja mam jedno połączenie na kablu i standardowa usługa "network" (podstawowy komponent systemu) mi w zupełności wystarcza. Łatwo to sprawdzić, wystarczy przełączyć usługi

* zatrzymujemy usługę "Network Manager"

sudo service NetworkManager stop

* uruchamiamy usługę "network"

sudo service network start

Jeśli to Ci odpowiada, możesz ustawić na stałe przy starcie systemu:

* wyłączenie usługi "Network Manager"

sudo chkconfig NetworkManager off

* włączenie sieci

- standardowo (niepotrzebne oczekiwanie na połączenie modemu przy starcie)

sudo chkconfig network on

- lub dopisując na końcu pliku /etc/rc.local (połączenie będzie ostatnią uruchamianą usługą i zyskasz na czasie )

service network start &

Ale czy działa to z PPPoE (network)? Nie oszukujmy się, ponieważ większość usług stawia na DHCP, a w Twoim małym how-to nie znalazłem punktu odpowiedzialnego za wpisanie danych (niestety aż takim geekiem by ręcznie skonfigurować PPPoE nie jestem i nie czuję potrzeby tego wiedzieć :unsure:). Na razie czekam na rozwój wydarzeń na bugzilli. Tymczasem dopisałem excluda do yum.conf odnośnie *ppp*, bo właśnie ten pakiet "rypie" mi sprawę. Na razie na wersji:

ppp-2.4.4-13.fc12.x86_64

Działa, jednak aktualizacja podsuwa 2.4.5-2, który już nie funkcjonuje, a licząc to, że w testingu też jest wadliwy pakiet...to trochę poczekam. Męczące są takie drobne bugi - niby nic wielkiego, ale raz tu coś nie teges, raz ktoś zapomni w repo wstawić wszystkich rzecz do aktualizacji i jest konflikt pakietów (było tak niedawno), raz coś innego padnie, jak np. teraz ppp. Wszystko to pojedynczo da się przełknąć, ale po paru takich moje lekkie uczucie irytacji jest chyba usprawiedliwione.

* "większość usług stawia na DHCP"

ale o czym Ty teraz do mnie, bo nie kumam ? :)

* niestety aż takim geekiem by ręcznie skonfigurować PPPoE nie jestem i nie czuję potrzeby tego wiedzieć

Google wie wszystko. Nie jestem geekiem, nie mam żadnego pojęcia o sieciach/połączeniach/modemach, ale jak muszę to sobie skonfiguruję co potrzeba. Myślałem, że usługi NM i network korzystają z tych samych plików. :ph34r: Skoro nie, to wszystko na temat mojego połączenia opisałem tu: Modem_SpeedTouch_330

Zresztą, ja i tak nic na ten temat nie wiem :lol:

ale o czym Ty teraz do mnie, bo nie kumam ? :)

(...)

* niestety aż takim geekiem by ręcznie skonfigurować PPPoE nie jestem i nie czuję potrzeby tego wiedzieć

Google wie wszystko. Nie jestem geekiem, nie mam żadnego pojęcia o sieciach/połączeniach/modemach, ale jak muszę to sobie skonfiguruję co potrzeba. Myślałem, że usługi NM i network korzystają z tych samych plików.

Zresztą, ja i tak nic na ten temat nie wiem :lol:

Po prostu z automatu uznałem, że to network to znów coś do łączenia się przez DHCP. Większość zapomina o innych połączeniach (np. netinstallki, chyba że coś się zmieniło). A ja co jak co, ale internet mam od lokalnego dostawcy i PPPoE, więc netinstalki dla mnie odpadają...

A skoro korzystają z tych samych plików to co innego :-) Chyba, że dane PPPoE odczytuje z pppoe-setup, bo tak to trochę od tyłu strony, by w NM tworzyć połączenie a potem stopować go, by network tego używał :D Ale nie znam się na tym, więc nie chcę tworzyć teorii wyssanych z palca. A co do Google, to właśnie to mnie nieco martwi w Linuksie - jak ktoś nie ma internetu (i skądś przynosi sobie pakiety), to jest skazany na porażkę, bo Linux bez Google istnieć nie mogą, to nierozerwalna symbioza :) Nie wiem jak bez pomocy z sieci miałbym używać Linuksa (o dziwo MacOS lub Windows bez internetu sobie wyobrażam).

=====

EDIT:

27.02.2010 r.

Problem zażegnany - naprawili problem z ppp i puścili do aktualizacji.

Czy ktoś zna zamiennik Network Managera? Wiem, że Wicd może być, ale testowałem go raz, rok temu w przypadku połączenia Wi-Fi na laptopie znajomego. Nie wiem, czy sprawdza się i ma opcje od bardziej przyziemnych połączeń jak PPPoE.