Skocz do zawartości

Po Aktualizacji Systemu - Internet 3g Kaput

mikmik

Rekomendowane odpowiedzi

A tak było pięknie - do ostatniej aktualizacji, dodam iż mam dwa modemy i dwa internety - huawei e156g i merlin u740 - play i plus.

Obydwa działały i obydwa już nie działają. Obydwa działają wciąż pod Windowsem (ale to akurat mnie specjalnie nie dziwi), natomiast obydwa obecnie nie działają pod Linuksem.

Mam Fedorę 12.

o ostatniej 200 mb aktualizacji próba połączenia jest po 2 sekundach przerywana i nic nie da się zrobić, żadne prośby i groźby nic nie dają, ponowne ustawianie połączenia w menedżerze... nic... co robić bo wymiękam - aha dodam iż nie mam dostępu do innego internetu niż 3g i nie mam żadnej możliwości by go mieć - chyba że spod Windows (tutaj oczywiście wszystko działa).

edit:

Spod windy ściągnąłem umtsmon rpm i zainstalowałem w trybie offline - zainstalował się - uruchamiam go.

Połączył się - już myślałem że po problemie - potrafi się połączyć ale nie działają strony i nie da się z tym nic zrobić, próba zmiany ustawień kończy się błędem.

Natomiast network-manager nadal nie działa.

Jakie to błedy?

Może nie masz ustawionych DNSów, choć te powinny być wykrywane automatycznie?

Wcześniej nie było ich ustawionych a działały. Ustawiłem je w celu uporania się z umtsmon. Niestety Network Manager nie działa mimo ustawienia ich.

Objawy są takie: klikam na połącz i po 2 sekundach łączenia rozłącza, bez względu na modem, operatora itp.

U mnie podobnie - NM padł po wczorajszej aktualizacji, na Bugzilli również parę tematów powstało. Zrób downgrade pakietu ppp i zobacz czy pomoże. U mnie pomogło i NM rusza (chociaż ja łączę się za pomocą PPPoE)

Niestety downgrade nie działa. Mam nadzieje że developerzy Fedory uporają się z tym na dniach, na razie wvdial dało się przekonać do działania.

sudo yum downgrade NetworkManager
Wczytane wtyczki: presto, refresh-packagekit
Ustawianie procesu instalacji starszej wersji pakietu
Rozwiązywanie zależności
--> Wykonywanie sprawdzania transakcji
---> Pakiet NetworkManager.i686 1:0.7.996-6.git20091021.fc12 zostanie zaktualizowany
--> Przetwarzanie zależności: NetworkManager-glib = 1:0.7.996-6.git20091021.fc12 dla pakietu: 1:NetworkManager-0.7.996-6.git20091021.fc12.i686
---> Pakiet NetworkManager.i686 1:0.7.997-2.git20091214.fc12 zostanie usunięty
--> Przetwarzanie zależności: NetworkManager = 1:0.7.997-2.git20091214.fc12 dla pakietu: 1:NetworkManager-gnome-0.7.997-2.git20091214.fc12.i686
--> Wykonywanie sprawdzania transakcji
---> Pakiet NetworkManager.i686 1:0.7.996-6.git20091021.fc12 zostanie zaktualizowany
--> Przetwarzanie zależności: NetworkManager-glib = 1:0.7.996-6.git20091021.fc12 dla pakietu: 1:NetworkManager-0.7.996-6.git20091021.fc12.i686
---> Pakiet NetworkManager-gnome.i686 1:0.7.997-2.git20091214.fc12 zostanie usunięty
--> Ukończono rozwiązywanie zależności
1:NetworkManager-0.7.996-6.git20091021.fc12.i686 z fedora ma problemy z rozwiązywaniem zależności
  --> Brakująca zależność: NetworkManager-glib = 1:0.7.996-6.git20091021.fc12 jest wymagane przez pakiet 1:NetworkManager-0.7.996-6.git20091021.fc12.i686 (fedora)                                              
Błąd: Brakująca zależność: NetworkManager-glib = 1:0.7.996-6.git20091021.fc12 jest wymagane przez pakiet 1:NetworkManager-0.7.996-6.git20091021.fc12.i686 (fedora)                                                        
Można spróbować użyć --skip-broken, aby obejść problem
Można spróbować wykonać: package-cleanup --problems
                          package-cleanup --dupes
                          rpm -Va --nofiles --nodigest

Hmm... No ale gdyby ppp nie działało, to czy poprzez wvdial i umtsmon by internet działał?

Bo przez wvdial i umtsmon daje się skonfigurować.

Poczekam z tym, developerzy Fedory mam nadzieję, w ciągu paru dni (skoro to jest już problem znany) uporają się z tym.

Wiesz - mnie po ppp padł NM i nie mogę nic nim zrobić, ale ręczne odpalanie połączenia działa... Ale fakt - możesz poczekać. Na bugzilli doszukałem się już 4 podobnych tematów o tym samym, więc już zaczęła się nagonka na tematy duplikujące buga, co dowodzi jego masowej skali.

Mnie też padło po aktualizacji, ale u mnie działa taki sposób:

1. Odpalam winde i w niej odpalam neta(śmiga)

2. Poprawnie wyłączam winde

3. Odpalam Fedorę

4. Odpalam neta i śmiga

Nie wiem dlaczego tak jest ale wtedy mi net działa :D

• 3 months later...
Witam

Jest już jakiś sposób na zlikwidowanie powyższego problemu? (F13)

A czy on jeszcze istnieje? Jeśli chodzi o padnięty NM to zostało to naprawione w parę dni po założeniu tematu, czyli w Lutym/Marcu. Jeśli uważasz, że nadal istnieje, polecam zgłosić problem na Bugzillę Fedory.

• 6 months later...

Witam.

Odpalam LiveCD Fedory 14 i nie moge polaczyc sie PPPoE - czy znów namieszali podobnie jak w temacie i nie mozna ruszyc polaczenia? Dodam, ze nieszczesliwie pod Windows polaczenie dziala od strzalu. Chcialem postawic Fedore na rodzinnym PC gdzie laczyc trzeba sie w ten sposób, jednak co po tym, skoro nie mozna ani systemu zaktualizowac ni zrobic cos wiecej. Czy mieliscie podobnie? Wprawdzie dzis wracam do siebie i najwyzej Fedory nie postawie na owym PC, jednak nieco mnie to zasmucilo.

EDIT:

Ruszyc polaczenia nie moge zarówno Network Managerem jak i konsolowym pppoe.