Skocz do zawartości

Skasowane Foldery Z Plikami - Ext4

Mikołaj

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Dzisiaj przy robieniu porządków na partycji /home/ - ext4 - w katalogu domowym użytkownika, przez przypadek usunąłem sobie jakieś 20GB ważnych danych. (przeklęte narzędzia graficzne, miałem kolor zaznaczania w krusaderze ustawiony na taki, że ciężko było odróżnić pliki zaznaczone od niezaznaczonych) zaznaczyłem niby jeden plik, szybko usunąłem i poszło ..... kapnąłem się, że coś jest źle jak mi przybyło 20gb miejsca na dysku ...

Moje pytanie, czy da się to w jakiś sposób odzyskać? na razie nic z tą partycją nie robię siedzi jak była.

(taaaa, człowiek mądry po szkodzie, trzeba robić backupy .... ;/)

już przejechałem dysk

extundelete jednak nie znalazł mi najbardziej potrzebnych plików, plus dla niego, że przywraca większość z pierwotnymi nazwami

R-Linux działa podobnie jak extundelete, ale znajduje jeszcze dużo innych plików tylko bez nazw nazwami

PhotoRec znalazł dużo plików (jakieś 14 GB), tylko muszę wszystkie przejrzeć, bo nazw też nie ma (są domyślnie tworzone przez program)

jedynie archiwa (o ile są przywrócone) zip/rar wydają się być ok pod względem nazw plików które są w nich zawarte

sprawdzę jeszcze co ten stellar pokaże

będę wdzięczny za inne propozycje i porady (tylko nie mówcie że trzeba było backup'y robić ;p)