abc Napisano Marzec 3, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 3, 2010 Piszę tego posta bardziej z ciekawości niż z powodu jakiś wielkich problemów, bo te sam obszedłem. Chodzi o to, czy ktoś w Was korzysta z gammu (i / lub nakładek na to typu wammu) pod fedorą 12? Mam F12 x86_64 w pełni zupdateowaną, i próba jakiegokolwiek odpalenia gammu (oraz połączenia z telefonem w wammu) kończy się segfaultem. Podebugowałem sobie trochę bibliotekę libgammu i wyszło mi, że błąd jest spowodowany próbą alokacji structa który ma ponad 800MB (sic!), a następnie niesprawdzeniem, że się nie udało (co swoją drogą nawet przy sprawdzeniu było by złe). Czy wam też wyskakuje segfault? Bo wygląda to tak jakby do systemu była dołączona biblioteka która z założenia nie działa (no chyba że ktoś ma mnóstwo ram-u, ja mam tylko 1GB który nie wystarcza). PS. Gdyby kogoś interesowało jak obszedłem ten błąd: W pliku n6510.h zmieniamy linijkę GSM_File Files[GSM_PHONE_MAXSMSINFOLDER]; np. na GSM_File Files[1]; Wystarczy sobie ściągnąć src.rpm gammu, zmienić ten kawałek i przebudować. Oczywiście jest to bardzo brutalne obejście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Marzec 4, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 4, 2010 Dobra robota. Zgłoś na bugzillę , ew. do gammu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi