Skocz do zawartości

Firebird - Instalacja I Uruchomienie

whill3r

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

mam ogromny problem z uruchomieniem serwera bazy danych Firebird.

Pierwsze podejście zakończyło się fiaskiem, mianowicie próbowałem zainstalować go za pomocą yum (yum install firebird-classic)

Instalacja przebiegła pomyślnie, jednak top nie pokazywał żadnych procesów odnośnie firebirda. Dlatego też wywaliłem go za pomocą yum remove firebird-classic.

Kolejne podejście to ściągnięcie RPM-a ze stronki i instalacja za pomocą rpm -i. Przebiegła też pomyślnie, ale nadal nie ma uruchomionych procesów Firebird'a. Restartowałem xinetd i dalej top nic nie pokazuje.

Isql nie chce mi się połączyć z serwerkiem, tzn. cały czas pokazuje mi CON>. telnet localhost 3050 pokazuje, że host niedostępny.

Jestem kompletnym newbie jeśli chodzi o linuxa, ale muszę to jakość uruchomić, a wyczerpałem już chyba wszystkie pomysły.

Bardzo prosiłbym o pomoc.

Cześć

nie wiem do czego instalujesz FB ale może najpierw zorientuj się jaką konkretną wersję MASZ zainstalować

bardzo często zewnętrzni producenci oprogramowania wyznaczają konkretną wersję i typ serwera

sprawdź czy masz zainstalowany i uruchomiony xinetd

odblokuj port na firewalu 3050 - poleceniem system-config-firewall

Jak jesteś newbie to zobacz co jest w /var/log/messages lub poszukaj Dzienniki Systemowe w menu i tam poszukaj tego pliku - tam lądują wszystkie logi systemowe. Dodatkowo Firebird pewnie będzie miał własne logi /var/log lub np. /var/lib/firebird. Poszukaj jakiś błędów i spróbuj je usunąć.

Jeszcze jest taka sprawa że moze być tak - jeśli w ogóle nie skonfigurujesz programu to nie uruchamia usługi, ponieważ czyta np. pierwszą linie pliku i tam jest zmienna, która informuje że jeszcze nie tykałeś tego pliku (powinno być napisane która). Trudno mi na tą chwilę powiedzieć z którym programem miałem IDENTYCZNIE - może to był nowszy Apache, może jakiś monitor urządzeń - wtedy zwykle to konfigurowałem. Ale zasada może być i tu identyczna.

Witam,

Czy na pewno potrzebny Ci firebird w wersji-classic a nie super-server

Ja mam zainstalowany super-server i działa. Jest jedno ale

instaluje się jako usługa i ... nie wstaje :)

remedium to ręczne wykonanie

/usr/lib64/firebird/bin/fbmgr -shut -password <PASSWORD>

/usr/lib64/firebird/bin/fbmgr -start

lub w pliku /etc/init.d/firebird

zmodyfikować linie

daemon --user=$FBRunUser "export FIREBIRD LD_LIBRARY_PATH; $MANAGER -pidfile $pidfile -start -forever"

na

export FIREBIRD LD_LIBRARY_PATH; $MANAGER -pidfile $pidfile -start -forever

z wersją classic miałem podobne przygody ... i wkońcu skończyło się na wersji SS :)

pz

B.KLimas