Skocz do zawartości

Postfix - Mały Problem

ronon

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Mam zainstalowanego posfixa. Wszystko chodzi pięknie, poczta dochodzi. Ma kompach klienckich mam zainstalowaną Mozille ThunderBird.

1) Problem się pojawia, gdy ktoś z obwodu 192.168.2.x połączy się z pocztą na postfixie i wyskakuje mu okno ze jest certyfikat i można go zaakceptować na czas trwania sesji.

2) to samo się pojawia gdy ktoś korzysta z innego programu niż thunderbird.

Jakie jest rozwiązanie tego problemu?

Za wszelką pomoc wielkie dzięki :)

Ronon

Witam

Prawdopodobnie dzieje się tak dlatego, że nie masz certyfikatu potwierdzonego przez jakąś organizację/firmę, a sam go wygenerowałeś. Niestety, certyfikat potwierdzony, czyli kolejny w łańcuchu certyfikacji, trochę kosztuje (4 - 5 lat temu był to koszt ok. 600 zł, teraz nie wiem ile).

W thunderbirdzie wystarczyłoby(jak przypuszczam) odznaczyć go jako zaufany, o ile jeszcze tego nie zrobiłeś.

pozdrawiam

Witam

Prawdopodobnie dzieje się tak dlatego, że nie masz certyfikatu potwierdzonego przez jakąś organizację/firmę, a sam go wygenerowałeś. Niestety, certyfikat potwierdzony, czyli kolejny w łańcuchu certyfikacji, trochę kosztuje (4 - 5 lat temu był to koszt ok. 600 zł, teraz nie wiem ile).

W thunderbirdzie wystarczyłoby(jak przypuszczam) odznaczyć go jako zaufany, o ile jeszcze tego nie zrobiłeś.

pozdrawiam

Czy ten certyfikat muszę gdzieś złożyc? Ile jest ważny ten certyfikat?

Mam pytanie, czy jak mam na postfixie poczte wewnętrzną a chce żeby użytkownicy mieli także na zewnątrz, to muszę wykupić domenę czy jakoś inaczej da się to zrobić?

Mam pytanie, czy jak mam na postfixie poczte wewnętrzną a chce żeby użytkownicy mieli także na zewnątrz, to muszę wykupić domenę czy jakoś inaczej da się to zrobić?

Może to być wykonanie za pomocą IP wraz z przekierowaniem portów.

Czy ten certyfikat muszę gdzieś złożyć? Ile jest ważny ten certyfikat?

Jest kilka firm sprzedających certyfikaty i podpisy elektroniczne - niestety kwoty te są znaczne od 200$ w górę aż do zawału serca. Ważne od 1 roku do 3 lat zależy jaką umowę wybierzesz.

Może to być wykonanie za pomocą IP wraz z przekierowaniem portów.

Jest kilka firm sprzedających certyfikaty i podpisy elektroniczne - niestety kwoty te są znaczne od 200$ w górę aż do zawału serca. Ważne od 1 roku do 3 lat zależy jaką umowę wybierzesz.

czyli musze przekierowac porty (pop3 -465 i SMTP) z wewnątrz na zewnatrz?

Już sobie poradziłem ze skzynkami

Dzięki za podpowiedź :)