K_Radek Napisano Kwiecień 22, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 22, 2010 Witam Zastanawiam się na którymś z poniższych modemów: iPlus PCMCIA Huawei E630 HSDPA 7,2 Mb/s iPlus PCMCIA Huawei E630 HSDPA 7,2 Mb/s ready iPlus PCMCIA Option GT Max HSDPA 7,2 Mb/s ready Czy ktoś z Was "testował" któryś z tych modemów pod Fedorą (mam 12)? Pytam bo np mam Merlina U630 i nie mogę go zmusić aby działał szybciej niż na GSM. Z góry dziękuję za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fany Napisano Kwiecień 22, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 22, 2010 Witam Zastanawiam się na którymś z poniższych modemów: iPlus PCMCIA Huawei E630 HSDPA 7,2 Mb/s iPlus PCMCIA Huawei E630 HSDPA 7,2 Mb/s ready iPlus PCMCIA Option GT Max HSDPA 7,2 Mb/s ready Czy ktoś z Was "testował" któryś z tych modemów pod Fedorą (mam 12)? Akurat żadengo z nich nie testowałem, ale używam moblinego Internetu, tylko na modemie usb (Huawei) i jest wszystko OK. Niemniej chodzi mi bardziej o sieć z jakiej zamierzasz korzystać. Bo co z tego że weźmiesz modem z HSDPA jak np. w Play'u masz i tak maximum 1 Mb transferu (choć podobno w lecie ma się już coś w tej dziedzinie poprawić). PS: Kiedyś też korzystałem z modemów PCMCIA (na Debianie) trochę trzeba było wtedy rzeźbić skrypty ale działało, jednak to było kilka lat temu. Teraz jądra dobrze sobie z tym radzą. Jednakże USB śmiga aż miło.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dither Napisano Kwiecień 23, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 23, 2010 Ja jako modemu używam motoroli v9 podłączanej przez USB - nie ma z obsługą najmniejszych problemów. Największym minusem nie jest prędkość (bo np w play limit wynosi 1 MB/s,w plusie w którejś z opcji tez tak jest) ale wysokie pingi rzędu 200ms. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K_Radek Napisano Kwiecień 23, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 23, 2010 Ja przez jakiś czas stosowałem Nokie E51 ale ona nie jest ładowana po USB i trzeba dodatkowe zasilanie a jak już mam załatwiać coś nowego to wolę modem. Powodem że wybieram PCMCIA a nie USB jest to iż w moim notebooku mam tylko 2 porty USB. P.S. Zastanawiam się nad iPlusem P.S.S. Może ktoś miał styczność z HUAWEI E630, "ponoć" działa bezproblemowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fany Napisano Kwiecień 23, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 23, 2010 P.S.S. Może ktoś miał styczność z HUAWEI E630, "ponoć" działa bezproblemowo. Zobacz to i poczytaj coś na ten temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ra-v Napisano Kwiecień 23, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 23, 2010 Ja mam neta z Plusa przez modem USB ZTE MF636 na PC stacjonarnym, na razie na starszej Fedorze 10. Modem ma podwójny kabel zasilający, przez co ma trochę lepszy zasięg. Transfery mam 2-3/0.4Mbit 8-10km od nadajnika. Modem ma również wyjście na karty SD max 4GB które teoretycznie widzę, ale niestety nie mam okazji przetestować. Żadnej karty PCMCIA niestety nie testowałem. Napisz jaki masz zasięg (technologia też), jaka sieć, czy laptop czy stacjonarka oraz czy używasz raczej w domu czy gdzieś biegasz z modemem w laptopie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K_Radek Napisano Kwiecień 23, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 23, 2010 Notebook, często z nim biegam po "lesie". Kompik ma tylko dwa porty USB, po jednym z każdej strony. Zastanawiam się nad PLAY lub iPlus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ra-v Napisano Kwiecień 24, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 24, 2010 To ZTE MF636 nie polecę ani żaden dyndający się modem, w ogóle lepiej chyba PCMCIA, ogólnie zdaje się ze PCMCIA stabilniejszy. Niestety nie praktykowałem z PCMCIA na Linuxie. Z tych modeli co wymieniłeś MNIE najczęściej się trafiał PCMCIA Option GT Max. A niby Global3G obsługuje Huawei E630 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fany Napisano Kwiecień 24, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 24, 2010 Notebook, często z nim biegam po "lesie". Kompik ma tylko dwa porty USB, po jednym z każdej strony. Zastanawiam się nad PLAY lub iPlus. PLAY ma tą przewagę że ma dobre ceny i niezły limit transferu, no i w miarę dobre modemy. Niemniej z zasięgiem może już nie być różowo. Iplus z kolei ma w miarę dobrą jakość łącza, dobre prędkości i niezły zasięg. Jednakże limity transferu kiepskie. Ja korzystam z PLAYA i nie narzekam, choć te wysokie pingi trochę są czasami uciążliwe... W PLAYU jest dobre to że możesz wziąć modem na próbę i jak coś nie gra to zwracasz po paru dniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ra-v Napisano Kwiecień 25, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 25, 2010 Iplus z kolei ma w miarę dobrą jakość łącza, dobre prędkości i niezły zasięg. Jednakże limity transferu kiepskie. Z tym że np. 7GB to jest 230MB/dzień, a jeśli korzystasz głownę do neta tą są dobre sposoby na ograniczenie transferu, typu duży cache, Plus optimizer, Opera Turbo, wyłączniki obrazków typu ten w Operze lub ImgLikeOpera do Foxa, fajne wyłączniki-ukrywacze zbędnych Flashy. Ja już miałem taki przypadek że za mocno oszczędzałem i zostało mi niechcący 50% transferu. A no i "kiedy zgasną światła" masz w Plusie 100GB, ale jak masz stałkę to dla Ciebie żaden "+". No chyba że zbyt wolną stałkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi