m_arcin Napisano Maj 28, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Maj 28, 2010 Witam Mam dość dziwny problem, z którym nie bardzo sobie mogę na szybko poradzić, a więc proszę was o pomoc. Zainstalowałem fedorę 13 obok windowsa 7 wszystko przebiegło bez większych kłopotów jedynie jeden szkopuł, który mnie złości tz. dodałem do pliku /etc/fstab montowanie 2 partycji windowsowych jak poniżej # # /etc/fstab # Created by anaconda on Wed May 26 21:02:23 2010 # # Accessible filesystems, by reference, are maintained under '/dev/disk' # See man pages fstab(5), findfs(8), mount(8) and/or blkid(8) for more info # UUID=fa0f6fc8-c73d-49e4-825e-a7d8e579a520 / ext4 defaults 1 1 UUID=d3e57bfd-2c81-4346-877a-1f39b431f1bd /boot ext4 defaults 1 2 UUID=c49f38eb-0f29-4264-91a8-d3b2a54e32e2 /home ext4 defaults 1 2 UUID=b23d0f52-ce96-4bc1-8a9b-451cc2f05213 swap swap defaults 0 0 tmpfs /dev/shm tmpfs defaults 0 0 devpts /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0 sysfs /sys sysfs defaults 0 0 proc /proc proc defaults 0 0 /dev/sda2 /media/Windows7 ntfs-3g users,defaults 0 0 /dev/sda3 /media/Dane ntfs-3g users,defaults 0 0 Czyli tak jak chcę powinny montować się partycja windows7, Dane no i oczywiście systemowa fedory i tak właśnie jest + jeszcze jedna partycja której nie chce o nazwie ,,Dysk twardy 320 GB: Zastrzeżony przez system" jak tego się pozbyć ? Nie jest to może wielki problem i kłopot ale jakoś mnie to denerwuje. Wdzięczny bym był za pomoc. Jeszcze zamieszczam zrzut jak to wygląda. Z góry serdeczne dzięki Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Goadanek Napisano Maj 28, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Maj 28, 2010 To co widzisz to nic innego jak etykieta dysku używana przez Fedorę. Zmienić ją można podczas tworzenia systemu plików. Na forum jest jeszcze jedno rozwiązanie: http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=16515 <EDIT> Jest jeszcze jedno rozwiązanie: Programy=>Narzędzia Systemowe=>Narzędzie do obsługi dysku=>dysków=> wybrać urządzenie (po lewej stronie)=> wybrać wolumin (po prawej stronie)=>Zmień etykietę systemu plików Podajesz nazwę etykiety i już. Jeśli nie system plików nie ma etykiety, to system wyświetla informacje "System plików o rozmiarze..." Zmiana etykiety nie prowadzi do problemów z uruchamianiem WINDOWS - Przetestowane. To samo można wykonać przy użyciu gparted Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m_arcin Napisano Maj 29, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 29, 2010 (edytowane) Możliwe, że wyraziłem się trochę niejasno, mi nie chodzi o zmianę nazwy wyświetlanej tylko o to by ta partycja zastrzeżona przez system nie wyświetlała się. Edytowane Maj 29, 2010 przez WalDo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Goadanek Napisano Maj 29, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Maj 29, 2010 W Poradniku jest rozdział dotyczący NTFS zainstaluj sobie ntfs-config i od strony graficznej możesz definiować które udziały mają się montować. Może to Ci pomoże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi