Skocz do zawartości

Wcięło Gdzieś Pakiety Unrar I 7z W Repo - F13

Jusko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chciałem dziś otworzyć archiwum 7z - Xarchiver wywalał się, a w konsoli widziałem monit o jakiś błędach. OK, ściągnąłem więc ten sam plik w rar. Na co Xarchiver , iż należy zainstalować obsługę tego archiwum. Niestety:

# yum install unrar

Wczytane wtyczki: protect-packages, refresh-packagekit, remove-with-leaves,

: show-leaves

Ustawianie procesu instalacji

Nie ma pakietu unrar.

Nie ma niczego do zrobienia

Podobnie z unrar-free i p7zip. Kurczę - na F12 jeszcze te pakiety były i w repo, i w systemie - dodatkowo działały :angry: Ma ktoś jakieś pomysły?

Jest:

$ yum repolist
Wczytane wtyczki: protect-packages, refresh-packagekit, remove-with-leaves,
                : show-leaves
adobe-linux-i386                                                          17/17
google-chrome                                                               5/5
playonlinux                                                                 7/7
identyfikator repozytorium  nazwa repozytorium                         stan
adobe-linux-i386            Adobe Systems Incorporated                        17
fedora                      Fedora 13 - i386                           16708+106
google-chrome               google-chrome                                      5
playonlinux                 PlayOnLinux Official repo                          7
rpmfusion-free              RPM Fusion for Fedora 13 - Free                  400
rpmfusion-free-updates      RPM Fusion for Fedora 13 - Free - Updates         52
updates                     Fedora 13 - i386 - Updates                   1495+99
repolist: 18684

Na razie zainstalowałem ręcznie unrar z RPM Fusion (pobrałem paczkę) i p7zip z wyszukiwarki RPM PBone. I proszę Was nagle instalator paczki stwierdza, że musi dociągnąć dodatkowe oprogramowanie o nazwach unrar i p7zip :lammer:

Cóż - zaraz sprawdzę co poszło nie tak.

-------------

No tak...posłużyłem się tylko tym:

su -c 'rpm -Uvh http://download1.rpmfusion.org/free/fedora/rpmfusion-free-release-stable.noarch.rpm http://download1.rpmfusion.org/nonfree/fedora/rpmfusion-nonfree-release-stable.noarch.rpm'

nie dociągnąłem (_rpm'a_ → RPM-a) ORT do uaktywnienia paczek non-free ze strony RPM-Fusion.