rokko Napisano Maj 31, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Maj 31, 2010 Witam wszystkich, Dziś po wielu miesiącach użytkowania Debiana przesiadłem się na najnowszą Fedorkę, wszystko już prawie dopasowałem do własnych potrzeb, niestety mam drobny problem z touchpadem Synaptics, a dokładniej chodzi mi o włączenie opcji "tapping". Na Debianie Squeeze wystarczyło wygenerować plik xorg.conf, lekko go zmodyfikować i wszystko pięknie chodziło, na Fedorce jednak tak różowo nie jest. Co już próbowałem w tej kwestii, a więc... 1) W lokalizacji /etc/X11/xorg.conf.d/ utworzyłem plik synaptics.conf z formułką z Debiana (z xorg skopiowałem sekcję aktywującą touchpad), niestety po restarcie X-ów brak rezultatów, podwójne "pacnięcie" nie działa :/ 2) Próbowałem też zadziałać z utworzeniem 10-synaptics.fdi w /etc/hal/fdi/policy/, jednakże nie rozwiązało to mojego problemu. 3) Zastosowałem też gpointing-device-settings, jednakże jakiekolwiek modyfikacje nie są widziane przez system. Zaznaczam że używając synclient mogę wymusić tę funckjonalność (synclient TapButton1=1). Może ktoś z Was wie jak poradzić sobie z tym problemem? Jest jakieś działajace rozwiązanie w Fedorze 13? Dzięki za wszelkie podpowiedzi Pozdrawiam serdecznie rokko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fany Napisano Maj 31, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Maj 31, 2010 A próbowałeś: System -> Preferencje -> Mysz -> Panel dotykowy? U mnie działa.... Czy o to Ci chodziło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rokko Napisano Maj 31, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 31, 2010 Dzięki Fany Niestety Nie posiadam Gnome Sorki Zapomniałem dodać że posiadam XFCE. Tutaj jest podobnie, System => Preferencje => Mysz => zakładka Zarządzanie, lecz niestety system nie widzi ustawień, bez względu na to, czy wywołam kreator jako root czy też jako zwykły user. Jak nie uda się tego problemu rozwiązać, w najgorszym wypadku dodam skrypt z synclient do autouruchamiania, choć jestem pewny, że jest jakiś inny bardziej cywilizowany sposób aby zaradzić temu problemowi :| Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Neferius Napisano Czerwiec 1, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 1, 2010 było na forum, w ciągu ostatniego miesiąca nawet: Nie Można Klikać... edit: No i niedoceniana dokumentacja: Input device configuration. Tu masz zalecany sposób,nie wiem czy cywilizowany:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rokko Napisano Czerwiec 1, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 1, 2010 Witaj Neferius, dzięki za odpowiedź. Niestety tak się składa że czytałem to już (pierwszy link) i nie rozwiązało to mojego problemu, pisałem w pierwszym swoim poście o tym. Co do drugiego linku, dzięki za niego, przyznam że nie czytałem tego jeszcze, zastosuje informacje zawarte tam i dam znać jak poszło. Pozdrawiam EDIT: Problem już rozwiązany http://forum.hotfix.pl/systemy-operacyjne/...ping-t7260.html Dzięki wszystkim za pomoc. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi