Arczi Napisano Czerwiec 20, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 20, 2010 Na początku chciałbym się przywitać ze wszystkimi, właśnie stałem się użytkownikiem fedory, lecz niestety mam problem. google nie pomagają i nie mam już pomysłów. Po pierwsze, mam laptopa, Acer Aspire 3690 z zintegrowaną kartą graficzną na chipsecie intela (intel graphics media accelerator 950) Po zainstalowaniu systemu i skonfigurowaniu najpotrzebniejszych rzeczy nadszedł czas na wyświetlenie obrazu na TV przez wyjście svideo. Problem jest taki, że po podłączeniu kabelka i włączeniu komputera zarówno na monitorze jak i telewizorze pojawia się znaczek fedory, który symbolizuje ładowanie systemu. Po zalogowaniu ekran na TV robi się czarny, i działa tylko monitor z laptopa. Po wydaniu polecenia: xrandr --auto nie dzieje się zupełnie nic (wcześniej używałem debiana i po wydaniu takiej komendy pojawiał się obraz tu i tu i zmieniała sie rozdzielczośc na 1024x768) Za którymś razem, gdy odłączałem kabel, podłączałem, wylogowywałem itp pojawił sie na tv mrygający biały ekran i był jedynie dźwięk. Zauważyłem również że w katalogu /etc/X11/ brakuje pliku xorg.conf Utworzyłem go, ale nie mam pojęcia jak go skonfigurować, na chwilę obecną nie ma różnicy, czy ten plik jest, czy go nie ma, wygląda tak: xorg.conf: Section "ServerLayout" Identifier "X.org Configured" Screen 0 "Screen0" 0 0 Screen 1 "Screen1" RightOf "Screen0" InputDevice "Mouse0" "CorePointer" InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard" EndSection Section "Files" ModulePath "/usr/lib/xorg/modules" FontPath "catalogue:/etc/X11/fontpath.d" FontPath "built-ins" EndSection Section "Module" Load "extmod" Load "dbe" Load "dri" Load "record" Load "glx" Load "dri2" EndSection Section "InputDevice" Identifier "Keyboard0" Driver "kbd" EndSection Section "InputDevice" Identifier "Mouse0" Driver "mouse" Option "Protocol" "auto" Option "Device" "/dev/input/mice" Option "ZAxisMapping" "4 5 6 7" EndSection Section "Monitor" Identifier "Monitor0" VendorName "Monitor Vendor" ModelName "Monitor Model" EndSection Section "Monitor" Identifier "Monitor1" VendorName "Monitor Vendor" ModelName "Monitor Model" EndSection Section "Device" ### Available Driver options are:- ### Values: <i>: integer, <f>: float, <bool>: "True"/"False", ### <string>: "String", <freq>: "<f> Hz/kHz/MHz" ### [arg]: arg optional #Option "NoAccel" # [<bool>] #Option "SWcursor" # [<bool>] #Option "ColorKey" # <i> #Option "CacheLines" # <i> #Option "Dac6Bit" # [<bool>] #Option "DRI" # [<bool>] #Option "NoDDC" # [<bool>] #Option "ShowCache" # [<bool>] #Option "XvMCSurfaces" # <i> #Option "PageFlip" # [<bool>] Identifier "Card0" Driver "intel" VendorName "Intel Corporation" BoardName "82852/855GM Integrated Graphics Device" BusID "PCI:0:2:0" EndSection Section "Device" ### Available Driver options are:- ### Values: <i>: integer, <f>: float, <bool>: "True"/"False", ### <string>: "String", <freq>: "<f> Hz/kHz/MHz" ### [arg]: arg optional #Option "NoAccel" # [<bool>] #Option "SWcursor" # [<bool>] #Option "ColorKey" # <i> #Option "CacheLines" # <i> #Option "Dac6Bit" # [<bool>] #Option "DRI" # [<bool>] #Option "NoDDC" # [<bool>] #Option "ShowCache" # [<bool>] #Option "XvMCSurfaces" # <i> #Option "PageFlip" # [<bool>] Identifier "Card1" Driver "intel" VendorName "Intel Corporation" BoardName "82852/855GM Integrated Graphics Device" BusID "PCI:0:2:1" EndSection Section "Screen" Identifier "Screen0" Device "Card0" Monitor "Monitor0" SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 1 EndSubSection SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 4 EndSubSection SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 8 EndSubSection SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 15 EndSubSection SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 16 EndSubSection SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 24 EndSubSection EndSection Section "Screen" Identifier "Screen1" Device "Card1" Monitor "Monitor1" SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 1 EndSubSection SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 4 EndSubSection SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 8 EndSubSection SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 15 EndSubSection SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 16 EndSubSection SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 24 EndSubSection EndSection Taką konfigurację znalazłem gdzieś na forum jednak jak pisałem, nic to nie zmienia. Po wejściu w system>preferencje>monitory Nie ma w ogóle drugiego monitoru i gdy jest podłączony kabel svideo nie mogę zmienić rozdzielczości. Zostaje standardowa 1280x800 Podejrzewam, że jest to wina xorga. Jednak wszędzie widzę konfiguracje jedynie dla kart ATI lub Nvidii. Czy ktoś mógłby mi pomóc z konfiguracją xorga, lub wyjaśnić dlaczego nie mam obrazu na TV? Z góry dziękuję i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi