borzole Napisano Czerwiec 26, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 26, 2010 Mam taki skrypt #!/bin/bash head -n 5 /etc/passwd | while read -r LINE do # ładujemy do tablicy name[${#name[*]}]=`cut -d: -f1 <<< $LINE` # test x echo -e x ${#name[*]} ${name[*]} done # test y echo -e y ${#name[*]} ${name[*]} echo ---- set | egrep '^(BASH_VERSION|BASHOPTS|SHELLOPTS)' wyjście x 1 root x 2 root bin x 3 root bin daemon x 4 root bin daemon adm x 5 root bin daemon adm lp y 0 ---- BASHOPTS=cmdhist:extquote:force_fignore:hostcomplete:interactive_comments:progcomp:promptvars:sourcepath BASH_VERSION='4.1.7(1)-release' SHELLOPTS=braceexpand:hashall:interactive-comments jak widać testy x i y są identyczne, ale rezultaty inne (y 0 powinien wyglądać jak x 5) dlaczego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Czerwiec 26, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 26, 2010 Tworzony jest subshell, a dlaczego? Nie wiem. Ku przestrodze innych i mojemu totalnemu niezrozumieniu dlaczego (?!) taka konstrukcja echo hello | while ... ozn. tak naprawdę echo hello | ( while ... ) czyli subshell, a zmienne w środku są izolowane. Co dziwne "wtłoczenie" danych od tyłu while ... do ... done <plik jest całkowicie poprawnie bez subshell'a Obejściem może być użycie "dokumentów miejscowych" while ... done <<__EOF__ $(head -n 5 /etc/passwd) __EOF__ lub "potoków nazwanych' mkfifo ${pipe:=/tmp/testpipe} && trap "rm -f $pipe" EXIT head -n 5 /etc/passwd >$pipe & while ... done <$pipe Czy to jest bug, czy kwestia jakiś ustawień? [EDIT] http://fvue.nl/wiki/Bash:_Piped_%60while-r...starts_subshell można jeszcze tak ... done < <(head -n 5 /etc/passwd) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi