Skocz do zawartości

Thunderbird - Czy Da Się Ustawić Kasowanie Wiadomości W Programie Tak, By Usuwać Je Jednocześnie Z Serwera?

Jusko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jakiś czas temu przesiadłem się po 10 latach z pocztowego interfejsu WWW na Thunderbirda. Jako, iż dość często otrzymuję korespondencję różnej treści, często też opróżniam w programie listę odebranych wiadomości. Wiadomości zostają jednak na serwerze - opróżniana jest tylko lista wewnątrz aplikacji. Czy da się zrobić tak, by wyrzucana wiadomość w programie == wyrzucanej wiadomości od razu na skrzynce? W opcjach mam zaznaczoną opcję pozostawienia kopii na serwerze (taki mały backup ważnych wiadomości). Jest jednak zaznaczone też Pozostaw kopię wiadomości --> Dopóki wiadomość nie zostanie usunięta. Mimo to po wywaleniu w programie, wiadomość nadal jest na serwerze.

ps: czy idzie ustawić też tak, bym w interfejsie WWW skrzynki miał tam w Wysłanych wiadomości te, które wysyłałem poprzez Thundera?

ps2: są jakieś konsolowe klienty e-mail?

Jaki to serwer pocztowy?

Jak jest zrealizowany dostęp do konta?

Po przez IMAP czy POP? Czy może exchange?

Jako, iż dość często otrzymuję korespondencję różnej treści, często też opróżniam w programie listę odebranych wiadomości. Wiadomości zostają jednak na serwerze - opróżniana jest tylko lista wewnątrz aplikacji. Czy da się zrobić tak, by wyrzucana wiadomość w programie == wyrzucanej wiadomości od razu na skrzynce? W opcjach mam zaznaczoną opcję pozostawienia kopii na serwerze (taki mały backup ważnych wiadomości). Jest jednak zaznaczone też Pozostaw kopię wiadomości --> Dopóki wiadomość nie zostanie usunięta. Mimo to po wywaleniu w programie, wiadomość nadal jest na serwerze.

Nie zrozumiałem.. usunięcie wiadomość na kliencie ma usuwać wiadomość na serwerze, czy nie?

ps: czy idzie ustawić też tak, bym w interfejsie WWW skrzynki miał tam w Wysłanych wiadomości te, które wysyłałem poprzez Thundera?

Wracamy do mojego początkowego pytania: Jaki to serwer?

Poczta.o2.pl. Nie zmienię go na pewno - jestem z nimi od początku, gdy o2 było tylko go2 i wyłącznie mailem, który dawał astronomiczne wtedy konta 100MB pojemności i aż 10MB na wysłanie załącznika, dodatkowo nie miało nic wspólnego z kretyńskimi pudelkami etc. dostęp POP

Nie zrozumiałem.. usunięcie wiadomość na kliencie ma usuwać wiadomość na serwerze, czy nie?

Tak. Niby ta opcja od tego jest. Jest to jednak mój domysł.

Jestem w pracy i tu korzystam z IMAP, ale w ustawieniach konta mam zakładkę "Kopie foldery" i tam można wybrać gdzie ma być zapisywana wiadomość. POP sprawdzę w domu wieczorem.

Edycja -> Konfiguracja kont -> Konfiguacja serwera twojej skrzynki -> Odznacz - Pozostaw kopię wiadomości na serwerze

Es.

Przy IMAP wydawałoby się to możliwe, nie wiem czy przy POP.

Edycja -> Konfiguracja kont -> Konfiguacja serwera twojej skrzynki -> Odznacz - Pozostaw kopię wiadomości na serwerze

Es.

No tak, tylko że ja chcę mieć kopię na serwerze. Niektóre wiadomości są bardzo ważne i muszę mieć możliwość ich odczytania w dowolnym miejscu przez skrzynkę WWW. Nie mogę ograniczyć ich wyłącznie do mojego komputera, gdyż jeśli dobrze rozumuję, opcja ta pociągnie wszystko ze skrzynki do programu, dzięki czemu skrzynka na WWW będzie pusta (naciąłem się raz na tym). Mnie zależałoby na kasowaniu wiadomości na skrzynce poprzez Thundera. Dlaczego tak mi na tym zależy - od miesiąca używam TB. W tym czasie dostałem jak każdy mnóstwo spamu czy inszych reklam. Wyobraźcie sobie, że teraz trzeba wskoczyć raz na jakiś czas na skrzynkę WWW i dopiero ręcznie to kasować. Nieco pozbawione logiki - używa się klienta e-mail, ale i tak trzeba ręcznie wchodzić na skrzynkę WWW by na niej posprzątać.

Sprawdzałem na Interii.

Zaznaczam "Pozostaw kopię wiadomości na serwerze" oraz poniżej "Dopóki wiadomość nie zostanie usunięta".

Pobiera wszystkie wiadomości do klienta (tzn. ich kopie), usuwam wiadomość i przy następnym sprawdzeniu poczty na tym koncie, skrzynki wyrównują się.

Z wysłanymi niestety nie znalazłem rozwiązania :( Wydaje mi się że W POP3 nie daje takiej możliwości.

A o2 nie udostępnia poczty po IMAP?