borzole Napisano Lipiec 14, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 14, 2010 Nigdy wcześniej się nie bawiłem mod_rewrite (kopiuj-wklej zawsze działało ) no i teraz mam taki problem. Zrobiłem sobie stronkę w xml i chciałbym, żeby server.pl/sub/strona.xml była dostępna jako server.pl/sub/strona jak zrobię dla jednej strony to coś już działa RewriteRule ^doc$ /doc\.xml [R,NC,L] ale nie mogę tego uogólnić RewriteRule ^(.*)$ /$1\.xml [R,NC,L] bo się rozwija w taki kszak http://server.pl/doc.xml.xml.xml.xml.xml.xml.xml.xml.xml.xml.xml.xml.xml.xml.xml.xml.xml.xml.xml. xml.xml :lammer: * i jeszcze jedno, czy można zrobić regułkę, że jak kliknę na stronie link do doc.xml to pasku adresu będzie widoczny alias bez xml ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ra-v Napisano Lipiec 14, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 14, 2010 Chyba zrobiłeś tzw wieczne przekierowanie To: RewriteRule ^(.*)$ /$1\.xml [R,NC,L] Mówi ze ma przekierowywać (redirect) obojętnie jaki łańcuch (nawet pusty) na ten sam łańcuch (nawet pusty) + ".xml". Przynajmniej tak to widzę. To poniżej powinno zadziałać RewriteRule ^(.+)$ $1\.xml [NC,L] lub bardziej ściśle jeśli nazwa składa się z liter RewriteRule ^([a-z]+)$ $1\.xml [NC,L] // sprawdź czy ma być "/$1" czy sam "$1" Ad. "*" Może to RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} -f RewriteRule ^(.+)\.xml$ $1 [R] ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Lipiec 14, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 14, 2010 o! dzięki. ta ostatnia ([a-z]+) dopiero zadziałała, przy (.+) dostawałem błąd 500 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matlas Napisano Lipiec 14, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 14, 2010 dodaj jeszcze sobie [A-Za-z] jeśli duże literki też chcesz:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi