miflex Napisano Wrzesień 4, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 4, 2010 Witam, Mam Neostradę i zmienne IP. Zarejestrowałem się na dyndns.org i dostałem domenę. Później kupiłem router i on ma w swoich opcjach możliwość stałego logowania się do DDNS. Wpisałem nazwę domeny, nazwę użytkownika i hasło. Wszystko działa bezbłędnie. Restarowałem router i zawsze po nazwie domeny z DynDns pokazywał mi moje IP. Mam pytanie, jak skonfigurować Fedorę abym mogł się połączyć tylko ja z mojego zmiennego IP? Proszę o pomoc miflex Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stark Napisano Wrzesień 6, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 6, 2010 Witam, Mam Neostradę i zmienne IP. Zarejestrowałem się na dyndns.org i dostałem domenę. Później kupiłem router i on ma w swoich opcjach możliwość stałego logowania się do DDNS. Wpisałem nazwę domeny, nazwę użytkownika i hasło. Wszystko działa bezbłędnie. Restarowałem router i zawsze po nazwie domeny z DynDns pokazywał mi moje IP. Mam pytanie, jak skonfigurować Fedorę abym mogł się połączyć tylko ja z mojego zmiennego IP? Proszę o pomoc miflex Chyba odwrotnie " Ty chciałbyś się połączyć do Swojej Fedory która stoi za Neostradą i routerem z DynDNS " jezeli tak to forward portów na routerze , jezeli tak jak napisałeś to troszkę rozwiń myśł :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miflex Napisano Wrzesień 7, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 7, 2010 Chyba odwrotnie " Ty chciałbyś się połączyć do Swojej Fedory która stoi za Neostradą i routerem z DynDNS " jezeli tak to forward portów na routerze , jezeli tak jak napisałeś to troszkę rozwiń myśł :> Chodzi mi oto, że na moim stacjonarnym komputerze mam neostradę a co za tym idzie zmienne IP. Serwer w pracy jest na fedorze ze stałym IP. Jak mam skonfigurować SSH, żeby tylko się łączył ze mną (czyli ze zmiennym IP)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Wrzesień 7, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 7, 2010 Chyba to: http://www.redhat.com/docs/manuals/linux/R...ers-access.html W komentarzach plików /etc/hosts.allow /etc/hosts.deny jest napisane, które strony man zawierają szczegóły. Natomiast ciekawi mnie do czego służy opcja ListenAddress opisana w man sshd_config Może Cię zaciekawi również to: * http://www.cyberciti.biz/tips/linux-unix-b...-practices.html * http://fedorasolved.org/post-install-solutions/securing-ssh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stark Napisano Wrzesień 8, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 8, 2010 IP Tables i regułka na input To konfigurujesz sobie wejscie do swojego kompa (jak masz routerek to tylko na nim forward na ta stacje na port 22 ) I dalej na stacji konfigurujesz dostęp z tego adresu stałego publicznego @borzole: looknij tutaj SSHD opcje Ja używam tego w serwerach blade które mają parę interfejsów i parę adresów IP skonfigurowanych Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi