Skocz do zawartości

[Solved] Słuchawki Bezprzewodowe Gembird Whs-103

wertjacek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Nie moge zmusic mikrofonu do dzialania>dwa dni temu zakupiłem to:

http://www.gmb.nl/de...p2=item&id=5048

kmix.png

Kmix 1.Nie wiem czy tu nie powinien znajdowac sie suwak

2.Tak widzi Centrum informacyjne

alsamixer

alsa.png

tuxuser wert # lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 82G33/G31/P35/P31 Express DRAM Controller (rev 10)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation 82G33/G31/P35/P31 Express PCI Express Root Port (rev 10)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) High Definition Audio Controller (rev 01)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) PCI Express Port 1 (rev 01)
00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) PCI Express Port 4 (rev 01)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI Controller #1 (rev 01)
00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI Controller #2 (rev 01)
00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI Controller #3 (rev 01)
00:1d.3 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI Controller #4 (rev 01)
00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB2 EHCI Controller (rev 01)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 PCI Bridge (rev e1)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801GB/GR (ICH7 Family) LPC Interface Bridge (rev 01)
00:1f.1 IDE interface: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) IDE Controller (rev 01)
00:1f.2 IDE interface: Intel Corporation 82801GB/GR/GH (ICH7 Family) SATA IDE Controller (rev 01)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) SMBus Controller (rev 01)
01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation G96 [GeForce 9400 GT] (rev a1)
02:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller (rev 02)

tuxuser wert # lspci | grep -i audio
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) High Definition Audio Controller (rev 01)

tuxuser wert # aplay -l
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: Intel [HDA Intel], device 0: ALC662 rev1 Analog [ALC662 rev1 Analog]
 Subdevices: 1/1
 Subdevice #0: subdevice #0
card 0: Intel [HDA Intel], device 1: ALC662 rev1 Digital [ALC662 rev1 Digital]
 Subdevices: 1/1
 Subdevice #0: subdevice #0

Słuchawki i mikrofon pod windą działaja jak należy,na linux tylko słuchawki.

Jakis pomysł,podpowiecie co jeszcze moge sprawdzić?

Podpinasz to pod złącza audio, czy pod USB? Jak pod USB to to pewnie to dziwne urzadzenie widoczne w systemie, a jeśli mam rację, to ustawienia dźwięku sprawdzałeś na złej karcie dźwiękowej (wbudowanej), a powinieneś patrzyć na tej drugiej (USB).

A, i mikrofon a słuchawki to co innego (:

Mówisz, ze nie działa Ci mikrofon, a pokazujesz konfigi ze słuchawek.

pokazuje configi ze sluchawek bo jako takiego mikrofonu nie ma.Mikrofon umiejscowiony jest w tej bazie,ktora wyglada jak stojak do sluchawek.Nigdzie nie widzialem na linux jakiejkolwiek wzmianki o mikrofonie,wiec wszystko co moglem wkleic jest.Mialem nadzieje ze ktos z forum posiada podobny sprzet i powie co mam wkleic i gdzie szukac rozwiazania.Bo ja nic nie znalazlem.

Edit

morsik to nie sa sluchawki na usb,wynik usb dotyczy kamery.Wynika to zreszta z podanego przeze mnie linka (ten pierwszy,w manualu jest nawet to ladnie pokazane)

Okej, więc jest jeszcze opcja taka, że może mikrofon masz wyciszony?

Wejdź w alsamixer, wciśnij [TAB] aby przejść do Capture, i zobacz, czy mikforon masz podgłośniony i wlaczony (klawisz M wlacza/wycisza, strzalki góra/gół - podgłaśniaja/sciszają).

I nie do końca napisałeś co znaczy "nie mogę zmusić do działania". Próbowałeś cos nagrywać?

Nie edytowalem poprzedniego posta by rozwiazanie bylo bardziej widoczne.Moze komus sie przyda.Dotyczy sprzetu jak w tytule,ale prawdopodobnie moze tez dotyczyc dzialajacych sluchawek a niedzialajacego mikrofonu.

Otóz wbrew logice trzeba wszystkie zapisy w alsamixer dotyczace mikrofomu zmutowac i ustawic Capture.Koniec :P

temat [sOLVED]