RMK Napisano Listopad 11, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 11, 2010 Witam, Chciałbym poprosić o informacje jak zmieniać ustawnienia zapory (np porty) i udostępniać pliki przez LANA oraz przy okazji jak skopiować pliki z hosta jak połączyłem się z nim poprzez SSH. Pozdrawiam ps. proszę niewyśmiewać mój brak wiedzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Listopad 11, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 11, 2010 Witam, Chciałbym poprosić o informacje jak zmieniać ustawnienia zapory (np porty) i udostępniać pliki przez LANA oraz przy okazji jak skopiować pliki z hosta jak połączyłem się z nim poprzez SSH. Jak połączyłeś się przez SSH, to znaczy, że port jest odblokowany. Ale musisz wiedzieć to: ssh - Secure SHell - bezpieczne połączenia zdalne scp - Secure Copy - bezpieczne kopiowanie ze zdalnych lokalizacji sftp - Secure FTP - bezpieczne kopiowanie protokołem podobnym do ftp. Jak chcesz przekopiować, to możesz w nautilusie się połączyć pisząc: sftp://user@host/ lub w konsoli: scp user@host:skąd dokąd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zybex_pl Napisano Listopad 11, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 11, 2010 zeby udostepnic pliku w lan - skonfiguruj i uruchom sambe, w system-config-firewall pozwól na ruch samby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RMK Napisano Listopad 11, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 11, 2010 dzięki morsik ta informacja bardzo mi się przyda. zybex_pl dzięki temu poleceniu znacznie polepszyłeś mi dzień Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi