Pienia Napisano Listopad 23, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 23, 2010 Witam Udalo sie komus? Ktos próbowal? Robie niby wszystko jak w tym poradniku i dla poprzedniej wersji (jest tu opisane jak skorygowac pewien blad - na Fedorze 14 tez wystepuje). Podczas instalacji po kliknieciu w przycisk "Details" powinienem otrzymac okienko z logami - niestety u mnie ono jest puste, pusta formatka. Podobnie tuz przy koncu instalacji po uruchomieniu asystenta - w nowym okienku/formatce widoczne sa tylko przewijajace sie na czarnym tle napisy/reklamy Oracle - nie ma nic wiecej, formatka jest pusta. Czy komus udalo sie cos z tym zrobic? Wiem, ze rozwiazaniem jest instalacja jakiegos referencyjnego dla Oracle *nixa*, ale jak juz mam Fedore to chcialbym tego uniknac. Inna droga jest wirtualizacja, ale wtedy trzeba podzielic sie zasobami i wydajnosc mocno spada (choc i tak potrzebne mi to tylko do nauki). Ma ktos wlasne doswiadczenia? Fedora 14 64 bitowa, na biezaco aktualizowana, Gnome i KDE (choc pod tym drugim nie próbowalem instalacji bazy Oracle). Pozdrawiam Mariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elblag Napisano Grudzień 21, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 21, 2010 Czesc, nie probowalem, ale watpie zeby Oracle 11G zadzialalo pod systemem ktory nie znajduje sie na ponizszej liscie "Operating System Requirements" info z Oracle odnosnie instalacji Oracle 11G pod Linux 64 bit -- http://download.oracle.com/docs/cd/E11882_01/install.112/e16768/toc.htm Operating System Requirements The following or later versions of the operating system are required for Oracle Database 11g Release 2 (11.2): Asianux Server 3 SP2 Oracle Linux 4 Update 7 Oracle Linux 5 Update 2 Oracle Linux 5 Update 5 (only if using Oracle Unbreakable Enterprise Kernel) Red Hat Enterprise Linux 4 Update 7 Red Hat Enterprise Linux 5 Update 2 Red Hat Enterprise Linux 5 Update 5 (only if using Red Hat compatible kernel) SUSE Linux Enterprise Server 10 SP2 SUSE Linux Enterprise Server 11 Starting with Oracle Database 11g Release 2 (11.2), the Security Enhanced Linux (SE Linux) feature is supported for Oracle Linux 4, Red Hat Enterprise Linux 4, Oracle Linux 5, and Red Hat Enterprise Linux 5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pienia Napisano Grudzień 21, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 21, 2010 Udało mi się zainstalować tę bazę danych pod KDE logując się jako użytkownik oracle (wcześniej logowałem się pod Gnome jako inny użytkownik, a w konsoli wykonywałem su - oracle, a następnie wpisywałem w niej polecenie uruchomienia instalatora - tak miałem problemy). To co podałeś wyżej to lista certyfikowanych systemów jakie Oracle podaje. Nie znaczy to, że na innych podobnych systemach baza na pewno nie zainstaluje się i nie będzie działać. Po prostu nie zapewnione będą konkretne wersje bibliotek (najczęściej tak jak np. w Fedorze są one nowsze). Do Fedory bardzo często pojawiają się aktualizacje, więc być może to też miało jakoś wpływ. I chyba niezbyt zapoznałeś się z linkami w moim pierwszym poście - jeśli ktoś stworzył te opisy, to chyba mu się udało zainstalować bazę oracle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi