Skocz do zawartości

[SOLVED]Problem Z Zegarkiem Systemowym I Plazmą

wertjacek

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiedzialem gdzie to wcisnac wiec traktuje to jako problem z administracja systemu.Mam dwie zagwozdki.

1.Czas

Wskazuje mi o godzine przesunieta w stosunku do rzeczywistego.Próbowalem zmieniac strefe na lokalna lub na Warszawa/Europe i odwrotnie.W koncu wstawilem z palca

date MMDDggmmYY

za kazdym razem na windows mam zle,czytalem na google rózne porady ale kicha.Do tego pokazuje mi czas 12-godzinny.

2.Plasma

glupia sprawa ale wstawiajac ikone "pokaz pulpit" ikona niby jest ale to tylko pusta przestrzen (ikona jest niewidoczna) i do tego nie dziala.

Zna ktos rozwiazania na te duperelki??

Fedora 14,KDE4

za kazdym razem na windows mam zle,czytalem na google rózne porady ale kicha.Do tego pokazuje mi czas 12-godzinny.

Na Fedorze musisz wylaczyc opcje "System clock uses UTC" (nie mam teraz jak sprawdzic gdzie sie to ustawia w KDE) i ustawic poprawny czas.

Od tego momentu oba systemy beda wyswietlaly poprawny (taki sam) czas.

g*wniane problemy i takie same rozwiazania :rolleyes:

Podczas instalacji zignorowałem wyłączenie UTC,myslałem ze na systemie już se to odklikam.A tu zonk,w KDE w zegarku nie widzę tej opcji,ale wklepanie rączne jak wyżej załatwia problem czasu.

Duperelowaty "pokaż pulpit" można wskrzesić zmieniając na dowolny theme i sprawdzając czy pokazuje sie ikona.W defaulcie jest 5 tematów,mi sie udało na Gnome.Po zmianie na wybrany przez siebie temat ikona pozostaje i temat się samoistnie rozwiązuje.

[sOLVED]