LenoX Napisano Styczeń 2, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 2, 2011 Ostatnio przyszlo mi do glowy, jak tu szybko wymazac partycje? W internecie sporo informacji. Niektórzy opisuja, ze potrzeba kilkudziesieciu godzin na 200 Gb dysk lub piec hutniczy. z Debiana http://forum.dug.net...ic.php?id=16457 for i in `seq 1 50`; do dd if=/dev/zero of=/dev/sda;done polecany jest tez DBAN http://www.dban.org/ Co Wy proponujecie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Styczeń 2, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 2, 2011 Jesli chcesz wyczyscic dobrze i domowymi sposobami to tylko zerowanie daje calkowita pewnosc. Choc akurat zerowac nie trzeba az 50 razy. Raz starczy (cytat z forum które podales): winnetou mnie wyprzedzil ... dodam ze dla normalnego (nie laboratoryjnego - polegajacego na analizie resztkowych namagnesowan) odzyskiwania danych jednorazowe zamazanie zerami jest wystrczajace Choc akurat, jak bylem na IT Giants i byli panowie z Kroll Ontrack to wlasnie zadalem im pytanie, czy zerowanie wystarczy i stwierdzili, ze tak. No ale mozna sie zabezpieczyc i zrobic kilka razy zawsze. W kazdym razie, to jeden z pewnych i najprostszych sposóbów na trwale usuniecie danych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
esail Napisano Styczeń 2, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 2, 2011 dd if=/dev/null of=/dev/sda mi taka metoda poskutkowala, ewentualnie zamiast null mozesz dac urandom. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Styczeń 2, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 2, 2011 Można, ale urandom nie jest takie szybkie (-; Ja robiłem z /dev/zero i działało. Choć to w sumie prawie to samo co /dev/null. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Styczeń 2, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 2, 2011 * pojedyncze pliki można wymazać za pomocą shred, ale jego skuteczność zależy od ustawień systemu plików --> man shred * mhdd, ale sam bootuje, do tego zworki na master muszą być Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
korotopor Napisano Styczeń 2, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 2, 2011 Shred działa dobrze shred -u -v -z -n 50 nazwa_pliku ale tyle przebiegów to dla paranoików! Używając go ustawiam na 5 i wydaje mi się, że do większości przypadków to powinno wystarczyć. Lub wipe -r plik Pozdrowienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LenoX Napisano Styczeń 2, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 2, 2011 Witam, dzięki, to jeszcze jedno mądre pytanie z serii paranoicznych. Jak najprościej wysłać polecenie za pomocą "np. kabelka" do komputera aby uruchomić skrypt kasujący dane. ssh, telnet odpada, tylko sygnał sprzętowy. Przychodzi mi na myśl np. zwarcie jakichś pinów w porcie szeregowym COM. Programik zczytujący w pętli stan portu com, po wykryciu zadanej konfiguracji uruchamiał by kasowanie danych. Macie propozycje w ten deseń albo namiary na ów skrypcik zczytujący stan portu szeregowego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Styczeń 2, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 2, 2011 * pojedyncze pliki mozna wymazac za pomoca shred, ale jego skutecznosc zalezy od ustawien systemu plików --> man shred * mhdd, ale sam bootuje, do tego zworki na master musza byc Nie znam sie jak Ty, ale gdy podpinalem moje dyski SATA pisalo w instrukcji ze nie potrzebuje do nich zworek. (pewnie wymagane gdy dziala w trybie ATA, a nie AHCI). Co wtedy? Program wezmie pierwszy dysk z brzegu czy nie zadziala? @Lenox: ssh imho najprostszym rozwiazaniem by tu bylo (-; Szkoda czasu na kombinowanie. Co chcesz zrobic? Wymusic skasowanie danych zdalnie gdy ktos ci ukradnie komputer? Srednio to widze, bo musisz miec zasilanie i tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Styczeń 2, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 2, 2011 @morsik To Arabski się na nim znał. Ja użyłem mhdd ze 3-4 razy na starych dyskach według jego opisów, zworki mi utkwiły w pamięci, więcej nic nie wiem i się już nie produkuje w tej kwestii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi