pniowek Napisano Styczeń 29, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 29, 2011 pisze z prosba o pomoc i weryfikacje marudzilem ostatnio na temat F14, przeinstalowalem i pozornie jest lepiej ale do rzeczy zainstalowalem scribusa we wiadomym celu wrzucilem czcionki windosowe ttf do /usr/share/fonts/ttf i o ile po fc-cache (bodajze ) OO.o i GIMP widza je i uzywaja ich bez problemu to Scribus ich nie widzi w konfiguracji programu dodalem sobie ten katalog i czcionki pojawily sie jednak po zamknieciu programu juz ich nie ma i musze dodana sciezke folderu usunac i dodac ponownie malo tego dla przykladu ustawilem sobie widok w milimetrach (zastosuj, OK) wchodze po chwili spowrotem do konfiguracji programu a tam spowrotem sa ustawienia w punktach 1. tak wiec Scribus nie zapamietuje ustawien jedynie u mnie czy moze tak "ma" ? 2. moze ktos zna rozwiazanie jak czcionki wrzucic na stale ? i dodam ze zdeinstalowalem wersje 1.3.9 i zainstalowalem 1.3.8 ale niczego to nie zmienilo *** --- *** juz wiem dlaczego nie zapamietuje w konfiguracji Widok podzialki w "mm" bo nalezy ustawic najpierw "mm" w konfiguracji Dokument no a problem z czcionkami rozwiazalem do polowy.. skopiowalem katalog do swojego katalogu domowego i w nim równiez stworzylem plik .fonts.conf a w nim <?xml version="1.0"?> <!DOCTYPE fontconfig SYSTEM "fonts.dtd"> <fontconfig> <dir>/home/user/ttf</dir> </fontconfig> i czcionki sa juz widziane przez Scribusa jednak gdy zmienilem mu sciezke na /usr/share/fonts/ttf problem powrócil i oczywiscie ja tylko moge w takiej sytuacji korzystac z tych fontów.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
esail Napisano Styczeń 29, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 29, 2011 Takie glupie pytanie: jak masz ustawione prawa do tego katalogu w usr? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pniowek Napisano Styczeń 29, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 29, 2011 a no mam dla ls -la /usr/share/fonts mam: drwxrwxrwx. 2 root root 57344 01-24 12:56 ttf i folderowi i czcionkom zmienialem prawa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi