Skocz do zawartości

Yum Plugins: Show Leaves I Remove With Leaves

Savpether

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, ostatecznie postanowiłem przenieść się na Fedorę 14 KDE spin. Dowiedziałem się, że fedora ma plugin do yum, który podczas usuwania pakietu pozwala usunąć również zależności. problem w tym, że jak raz zapomnę dodać ten parametr to jest pozamiatane. apt-get autoremove nawet bez programu znajdzie i usunie wszystkie pozostawione zależności nawet po kilku programach, czy coś takiego jest możliwe dzięki yum? Nawet jeśli nie, to niech chociaż mi pokaże te porzucone pakiety (jest wtyczka show leaves), niestety nie umiem użyć jej, a w --help nic o niej nie ma. Mógłby ktoś mi pomóc?

Jeszcze jedna sprawa:

sudo dpkg -P `deborphan; deborphan --find-config`

za pomocą tego skryptu mogłem czyścić wszystkie konfigi z /etc po odinstalowanych programach, jest taka rzecz pod fedorę?

Do sprawdzania które paczki są zbędne w systemie służy polecenie package-cleanup. Ważne informacje znajdziesz tutaj:

man package-cleanup

Odnośnie plugin'u show-leaves to z tego co wyczytałem on jest automatycznie włączony. Informacja o tym powinna być widoczna w momencie gdy próbujesz coś usunąć. W sekcji plugins zaraz pod wydanym poleceniem powinna być informacja o wtyczkach z których yum w danym momencie korzysta.