Skocz do zawartości

Problem Z Dźwiękiem W Fc3 (fortemedia 801).

Gambit

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem - nie działa mi dźwięk w FC3. Mam kartę dźwiękową ForteMedia FM801. Podczas instalacji systemu był test dźwięku i wszystko działało. A gdy system się zainstalował to ani w mplayer'ze nie mam dźwięku, ani w xmms'ie (sprawdzałem na wav'ach bo pisze, że dla mp3 nie ma supportu z powodu licencji).

Sprawdzałem na Knoppix'ie i dźwięk w xmms'ie działa. Sprawdziłem więc jakie ma ustawienia wyjścia i okazało się że "OSS Driver", więc takowy ustawiłem też w xmms'ie pod Fedorą i też du**.

Nie wiecie może jak ustawić poprawnie dźwięk w Fedorze????

Knoppix potrafi automatycznie skonfigurować dźwięk a Fedora nie?!

(I jak tu oderwać się od windozy?!?!)

A gdy system się zainstalował to ani w mplayer'ze nie mam dźwięku, ani w xmms'ie (sprawdzałem na wav'ach bo pisze, że dla mp3 nie ma supportu z powodu licencji).

Sprawdziłem więc jakie ma ustawienia wyjścia i okazało się że "OSS Driver", więc takowy ustawiłem też w xmms'ie pod Fedorą i też du**.

Włącz w konsoli alsamixer i sprawdź najpierw, czy nie masz wyciszonych kanałów (mute). Czasami trzeba jakis kanał włączyć/wyłączyć (zwykle jest problem z ICEcos_tam).

Następnie trzeba wybrać odpowiednia wtyczkę dźwięku - w KDE zwykle artsd, w Gnome ESD. Można też ALSE, ale trzeba powyłączać serwery dźwięku (warto sobie wtedy skonfigurować Dmix plugin).

Były o tym wszystkim setki postów na tym forum...