Skocz do zawartości

Drukarka i modem USB

sphinx

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc mam problem zainstalowalem Fedore i niestety nie wykrywa ona mojej drukarki usb i modemu od astercity tez usb...(nie moge inaczej)..czy mozecie mi podpowiedziec jak tozrobic..? z gory dziekuje...Moja drukarka to Hp DeskJet 3820 a modem Motorola SB4200E... :mrgreen:

Czesc mam problem zainstalowalem Fedore i niestety nie wykrywa ona mojej drukarki usb i modemu od astercity tez usb...(nie moge inaczej)..czy mozecie mi podpowiedziec jak tozrobic..? z gory dziekuje...Moja drukarka to Hp DeskJet 3820 a modem Motorola SB4200E... :mrgreen:

komplowałeś jądro sam ? czy działasz na "standardowym"?

zapewne na standardowym ...

jeżeli chodzi o drukare to wklep sobie w konsolę:

printconf-gui

-- i skonfiguruj ... nie powinno być problemów ... (konfiguracja - jest intucyjna)

co do modemu to zostawiam to innym :mrgreen:

pozdr

Niestety to nie pomaga....Dzialam na standardowym jadrze bo nie potrafie jeszcze go skompilowac...We wlasciwosciach drukarki wyskakuje mi..: Unable to open USB device "usb:/dev/usb/lp0": no such device...Pomozcie prosze.... :mrgreen:

• 3 months later...

Witajcie, jestem tu nowy, ale widze, ze nie tylko ja mialem ten problem.

Wyzej opisany byl problemik z drukarka i modemem USB (tym razem nie aster, a chello/UPC :D).

Drukarki jeszcze nie testowalem, natomiast na Fedorze Core 2 modem kablowy (SB4200E podlaczany na USB) nie dziala.

Sprawa jest na tyle dziwna, ze na Red Hacie (9) dziala. FC2 wykrywa go w Hardware Browserze (sterownik itd jest), jednakze eth0 nie dziala i nie jest przypisany do Motoroli Surfboard SB4200E. Mam jeszcze normalna karte sieciowa (i domowa siec) i do niej wlasnie przypisany eth0. Co robic, zeby modem kablowy zadzialal i znalazl sie wsrod interfejsow sieciowych? [nie chce, zeby prawda sie okazalo, ze sciagalem 4.3 GB na marne :D ].

[JESTEM TOTALNYM N00BEM JEZELI CHODZI O (_linuxa_ → Linuksa) ORT, DOPIERO RACZKUJE :) ]

Pozdrawiam :)