Skocz do zawartości

Tuner Tv Leadtek Winfast 2000 Xp

pitbull82

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałem się dowiedzieć, w jaki sposób mogę oglądać TV z mojego tunera (LeadTek WinFast 2000 XP Expert)? Czy w systemie są jakieś aplikacje, które mi to umożliwią, czy muszę coś pobrać z netu?

W przeglądarce sprzętu tuner jest ładnie rozpoznawany - teraz tylko trzeba to wszystko jakoś odpalić.

Niestety, z tego co widzę LeadTek wspiera tylko M$ :( a o (_linuxie_ → Linuksie) ORT ktoś zapomniał :angry:

Pozdrawiam i jak zwykle czekam na wsparcie (nie tylko duchowe ;) )

MAm ten sam tuner. W systemie masz TV Time - wystarczy poustawia ć i przeskanować pasmo. Działa. Jednak pobrałem z Sieci program KdeTV, skompilowałem ze źródeł i włąśnie tego uzywam, ponieważ jest wygodniejszy.

Mam wrażenie żę obraz odbieramy jest lepszy niż pod Windowsem. Tuner również wyczaił mi więcej stacji.

Czesc

Dzięki za pomoc. Z tym tylko, że KdeTV jest pod KDE :/ (a ja używam gnome'a). Widzę, że jest coś takiego jak gnometv, ale trzeba ściągnąć jeszcze jakieś inne paczki, a póki co się średnio na tym znam...

Co do TvTime - właśnie zainstalowałem, ale chyba będą problemy, bo na razie jest "no signal". Rozejrzałem się po necie i okazało się, że najpierw trzeba załadować sterownik cx8800 poleceniem

modprobe cx8080

- od razu zapytam, jak sprawdzić, czy przy starcie systemu mi się to odpala a jeśli nie, to w jaki sposób sprawić, żeby mi się odpalało automatycznie? Też miałeś taki problem?

Pozdrawiam

PS. Na razie mi się skanuje cało pasmo w poszukiwaniu kanałów

------- UPDATE -------

Kanały są, ale po pierwsze obraz jest czarnobiały i nie najlepszej jakości i na dodatek nie ma dźwięku :( Standard TV należy ustawić na zwykły PAL? (pod windą mam PAL B/D)

KDETV działa pod Gnomem (też go używam)

Tuner Fedora sama mi wykryła i przy instalacji wszystko poinstalowała.

Dzwięk gdzieś musiałem załączyć w opcjach KdeTV czy TVTime - jak wróce do domu to sprawdzę gdzie to było (o ile pamiętam domyślnie PCSpeaker był załączony hehe).

Obraz na PAL, zakres kanałów do skanowania na Europa Środkowa (czy wschodnia) i sruuuuuu.

Odpalałem też jakieś jeszcze dwa programy do oglądania ale KdeTV jest najwygodniejszy.

Mam ta sama karte i zainstalowana FC3. Po wlaczeniu tvtime i ustawieniu regionu na Europa oraz systemu na pal, mam obraz czarnobialy i dzwiek czasami przycina. Jezeli zaczne dostrajac obraz recznie to po pogorszeniu jakosci, otrzymuje jako taki kolor.

Co moze byc przyczyna i gdzie znalezc w regionie Europe Srodkowo-Wschodnia. U mnie jest tylko Francja Europa i Rosja oraz kraje z poza Europy. Moje problemy wystepuja na wszystkich 3 ustawieniach.

Europa-east jest w KdeTV (a także XawTV) . W TV Time jest tylko Europa i na tym mam skanowane. Oba programy działają piknie.

Sprawdziłem włąsnie jeszcze Zapping TV (można aptem pociągnąć) - też działa a w opcjach ma nawet predefiniowaną listę kanałów - Poland. XawTV również chodzi.

Jak ktoś nie wierzy mogę zrzuty podesłać.

Ja Ci wierzę, tylko nie wiem jak to zrobić. Chcę zainstalować to KdeTV (bo jak mówiłem na razie pod TvTime tragedia), ale wyskakuje mi libzvbi.so.0 jest wymagany przez kdetv-0.8.3-1.fc2.i386 - wczoraj szukałem wszędzie na necie i jakoś nie udało mi się czegoś takiego nigdzie znaleźć... (zainstalowałem nawet apt bo myślałem, że tak uda mi się znaleźć ale nic z tego :( )

Czekam na pomoc :)

• 2 weeks later...

No tak:( pitbull napisal ze w przeglądarce sprzętu mu wszystko wykryło. Ale czy to znaczy ze sterowniki tez Ci zaistalowało. Bo u mnie ta nie było!! Rozpoznaje karte ale nie zainstalowało sterownikow! Czy mam jakis poszukać w sieci czy może wystarczy sam program (jeden z tych które wymieniliście). Może macie juz jakiś dobre linki??

Pozdrawiam!

A tak nawiasem ciesze sieze znalazlem ten temat!!!