Skocz do zawartości

Samba, Problem Z Konfiguracją

Zawisza

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Po zainstalowania fedory 15 na moim kompie zainstalowałem sterowniki NVIDI i system się powiesił :D niezrażony postanowiłem przeinstalować system z nico innymi ustawieniami i wszystko się udało :D Tak słowem wstępu :) I jako że jest to mój pierwszy post to beer.gif_thumb.jpg dla wszystkich ;P

Mam pewien problem z konfiguracją samby. Otóż kiedy wchodzę w [KDE4] ustawienia systemowe -> współdzielenie plików widzę wszystkie opcje które są, niestety wszystkie są nieaktywne :) I teraz chciałbym się dowiedzieć jak je odblokować

(podobnie zresztą ma się sprawa z pakietem do zarządzania 'serwisami', tam jest tylko opcja start/stop a (nie ma) opcji włącz/wyłącz)

Pozatym fedora jest pierwszą dystrybucją od roku, która obsługuje mi FullHD bez zająknięcia i ogólnie jestem bardzo zadowolony z niej :D oby było coraz lepiej :)

Pozdrawiam Zawisza

Mozesz zaczac od

yum install system-config-samba

Generalnie jesli program konfiguracyjny bedzie potrzebowal uprawnien roota to powinien zapytac o haslo, mozesz tez uruchomic cale Ustawienia systemowe jako root (nie zalecane):

su -
systemsettings

[Edycja] Mozna sie spodziewac alertów bezpieczenstwa Selinuxa, sposoby naprawy powinny byc podane. Domyslny plik /etc/samba/smb.conf tez zawiera kilka informacji na ten temat.