pitbull82 Napisano Listopad 24, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 24, 2004 Witam Chciałem się dowiedzieć gdzie są położone cdromy, napędy dyskietek itd. Z tego co widzę, jeśli chcę odpalić dyskietkę to trzeba wchodzić przez katalog media. Do czego zatem służy katalog /dev albo /mnt ? Chciałem sobie właśnie zrobić dyskietkę startową, ale nie potrafię Jak daję dyskietkę jako /dev/fd0 (tak jak to jest pokazane w poradach na fedora.pl): /sbin/mkbootdisk --device /dev/fd0 `uname -r` Insert a disk in /dev/fd0. Any information on the disk will be lost. Press <Enter> to continue or ^C to abort: cp: zapis `/tmp/mkbootdisk.aw7818/initrd.img': Brak miejsca na urządzeniu cat: błąd zapisu: Brak miejsca na urządzeniu cat: błąd zapisu: Brak miejsca na urządzeniu 20+0 rekordów wczytanych 20+0 rekordów zapisanych A jak znowu daję /media/floppy, to pojawia się coś takiego /sbin/mkbootdisk --device /media/floppy `uname -r` mkdosfs: unable to open /media/floppy Failed to format /media/floppy Chciałem sobie zrobić dyskietkę jakbym coś zepsuł w Grubie, bo chcę dodać sobie drugi dysk do startowania, a tu wyszło teraz coś takiego... PS. Odmonowałem dyskietkę i sformatowałem i teraz niby pliki się pojawiły chociaż pojawił się dokładnie ten sam komunikat Insert a disk in /dev/fd0. Any information on the disk will be lost. Press <Enter> to continue or ^C to abort: cp: zapis `/tmp/mkbootdisk.aw7818/initrd.img': Brak miejsca na urządzeniu cat: błąd zapisu: Brak miejsca na urządzeniu cat: błąd zapisu: Brak miejsca na urządzeniu 20+0 rekordów wczytanych 20+0 rekordów zapisanych Pozdrawiam i czekam na pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
legus Napisano Listopad 24, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 24, 2004 Witam, nie jestem do konca przekonany , ale dyskietka jest obecnie za mala na to,Z tego powodu dyskietka startowa jest obecnie plyta z ~4,5 M ( kiedys byly to dwie/jedna dyskietka , obecnie jest jedna mala plyta ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mounter Napisano Listopad 24, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 24, 2004 /dev - to standardowo urzadzenia tutaj akurat nic sie nie zmienilo /mnt - to miejsce, gdzie nalezy sie spodziewac zamontowanych systemow plikow (bardziej dla uzytkownikow). Wlasciwie to systemy plikow mozesz montowac gdzie chcesz ale /mnt to dla nich najodpowiedniejsze miejsce. Jesli bardzo przeszkadza ci to ze cd-rom i dyskitka domyslnie motuje sie w /media to mozesz to z latwoscia zmienic w /etc/fstab. (_sprubuj_ → spróbuj) ORT znalezc jakies obrazy bootdyskietek (ja do takich rzeczy urzywam plikoskop.pl) i przeniesc je na dyskietki dd if=/sciezka/do/obrazu/obraz.img of=/dev/fd0 (->http://wiki.linuxquestions.org/wiki/Dd - poczytaj o tym moze sie przydac) i moze sie uda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Listopad 25, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 25, 2004 jeśli chcę odpalić dyskietkę to trzeba wchodzić przez katalog media. Tak tylko dodam, że katalog /media służy do montowania wymiennych mediów - wynika to ze standardu FHS-2.3 Chciałem sobie właśnie zrobić dyskietkę startową, ale nie potrafię http://www.fedora.pl/site/forum/index.php?...?showtopic=1272 - wypal sobie na CD, bo na dyskietce się nie mieści. Chciałem sobie zrobić dyskietkę jakbym coś zepsuł w Grubie, bo chcę dodać sobie drugi dysk do startowania, a tu wyszło teraz coś takiego... Do tego wcale nie jest potrzebna dyskietka startowa Wystarczy odpalić pierwszą płytę instalacyjną w trybie rescue (poszukaj na forum - było wiele razy). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi