Skocz do zawartości

Problem Z Sterownikami Nvidii

rayden

Rekomendowane odpowiedzi

Używałem wiele dystrybucji linuxa ale przeważnie to był debian i mu pochopne ale mało kiedy miałem takie problemy z kartą graficzną jak w F15 :) po ściągnieciu iso i wypaleniu na płytkę przystąpiłem do instalacji gdy się zainstalowała zrobiłem aktualizacje systemu następnie według tego poradnika:

http://wiki.fedora.pl/wiki/Poradnik#Jak_zainstalowa.C4.87_sterowniki_do_karty_graficznej.3F

zainstalowałem sterowniki do karty graficznej dla jasności mam gf 7300go no i zrobiłem restart... po restarcie dalej nie wykrywał nowych sterowników więc w konsoli z prawami roota wyklepałem nvidia-xconfig i restart. Po restarcie wyskakuje okienko logowania już widzę że graficznie się poprawiło... no ale po zalogowaniu pokazał się pulpit górny panel chyba już od gnome3 (ponieważ pierwszy raz mam styczność z nowym środowiskiem) no a na dole komunikat dotyczący uszkodzonej baterii od laptopa ale to normalne... po zniknięciu informacji u dołu ekranu system po prostu przestaje reagować po za myszką którą można latać po ekranie i tyle... nic zero reakcji na jakiekolwiek skróty klawiszowe czy przyciski myszki a wyłączyć system tylko mogłem przyciskiem od powera :P noo to sobie chciałem wejść na starszy kernel który został z kolei on nie chce się odpalić i nie wyskakuje żaden warning czy error :/ noo co tu dużo pisać system się rozłożył... czy ja coś robię? czy to jakiś błąd nowego środowiska?

no to bedzie problem bo z livecd f15 nie chce go otworzyc :/ no a fedora na dysku w ogole nie chce teraz ruszyc... no a teraz wychodze wiec jutro otworze ten plik odpalajac livecd inne dystrybucji z ktora problemu nie powinien miec z powodu braku praw administratorskich... eeech w sumie dzis pol dnia sie meczylem bo 3 raz instalowalem [; probujac zawsze na inne sposoby wrzucic sterowniki by poszlo i zawsze to samo mialem

a o to zawartosc pliku grub.conf:

# grub.conf generated by anaconda
#
# Note that you do not have to rerun grub after making changes to this file
# NOTICE:  You do not have a /boot partition.  This means that
#          all kernel and initrd paths are relative to /, eg.
#          root (hd0,3)
#          kernel /boot/vmlinuz-version ro root=/dev/sda4
#          initrd /boot/initrd-[generic-]version.img
#boot=/dev/sda
default=0
timeout=5
splashimage=(hd0,3)/boot/grub/splash.xpm.gz
hiddenmenu
title Fedora (2.6.38.8-32.fc15.i686)
root (hd0,3)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.38.8-32.fc15.i686 ro root=UUID=f6ffbb85-a31c-4199-b0e1-397fd1015c5e rd_NO_LUKS rd_NO_LVM rd_NO_MD rd_NO_DM LANG=en_US.UTF-8 SYSFONT=latarcyrheb-sun16 KEYTABLE=pl2 nomodeset rhgb quiet nouveau.modeset=0 rdblacklist=nouveau
initrd /boot/initramfs-2.6.38.8-32.fc15.i686.img
title Fedora (2.6.38.6-26.rc1.fc15.i686)
root (hd0,3)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.38.6-26.rc1.fc15.i686 ro root=UUID=f6ffbb85-a31c-4199-b0e1-397fd1015c5e rd_NO_LUKS rd_NO_LVM rd_NO_MD rd_NO_DM LANG=en_US.UTF-8 SYSFONT=latarcyrheb-sun16 KEYTABLE=pl2 nomodeset rhgb quiet
initrd /boot/initramfs-2.6.38.6-26.rc1.fc15.i686.img
title Other
rootnoverify (hd0,1)
chainloader +1

wiem ze moglem edytowac poprzedni post ale jednak troche czasu minelo od poprzedniego postu a chcialem zeby byl zauwazony :)

Edit:

a tu jeszcze xorg.conf:

# nvidia-xconfig: X configuration file generated by nvidia-xconfig
# nvidia-xconfig:  version 270.41.06  (mockbuild@)  Sun May  1 14:42:33 EDT 2011

Section "ServerLayout"
   Identifier     "Default Layout"
   Screen         "Default Screen" 0 0
   InputDevice    "Keyboard0" "CoreKeyboard"
   InputDevice    "Mouse0" "CorePointer"
EndSection

Section "InputDevice"
   # generated from default
   Identifier     "Keyboard0"
   Driver         "keyboard"
EndSection

Section "InputDevice"