lhc Napisano Lipiec 7, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 7, 2011 Mam problem pod linuksem z automatycznym polaczeniem sieci wifi ,routeru. Pod windowsem wykrywa mi automatycznie siec wifi i laczy z nia, router nie zabezpieczony. Lub wystarczy wybrac siec i kliknac polacz i internet juz dziala. Chcialbym tak tez miec pod linuksem. Niestety nie wiem za bardzo jak, co zainstalowac jeszcze. Próbowalem juz: networkmanager, knetworkmanager , wicd itp. Ale jakos mi to nie dziala. Posiadam srodowisko Xfce, prosze o rade co zainstalowac dodatkowo by polaczylo mnie z siecia automatycznie tak jak w windows, bez wpisywania komend w konsoli. Bo obecnie sieci wykrywa, ale przy próbie polaczenia pisze ze nie mozna pobrac adresu ip. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alkuzad Napisano Lipiec 7, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 7, 2011 A wiesz wakacje są i wróżki z tego forum wzięły urlop więc nie wiem jaką kartę bezprzewodową posiadasz ... http://rtfm.killfile.pl/#precyzja Uruchom więc tą "straszną" konsolę, wpisz 'lspci' i pokaż nam co ty za sprzęcior tam masz. Stawiam na Broadcoma ale pokaż - nauczysz się jak to robić na przyszłość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lhc Napisano Lipiec 7, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 7, 2011 Uruchomilem ta straszna konsole i wpisalem lspci -n. Wszedlem na ta strone "kmuto.jp/debian/hcl/ i jest to "rtl8192ce. Wiec skoro "wincd" po wpisaniu polecenie "wicd-curses" wyszukuje siec , wiec chyba karta dziala? Nie mam pod linuksem internetu wiec musze tak sie bawic i przenosic pakiety które pobralem na windows. Graficznie tez wykrywa sieci i laczac sie z nia wyskakuje na koniec taki komunikat " Polaczenie nieudane: nie mozna pobrac adresu IP". To moze problem z tym wi, NM, logi niewiele pokazuja bledy gtk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heos Napisano Lipiec 7, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 7, 2011 A ja bym się dowiedział co robiłeś z NetworkManagerem, że nie działa. Jeżeli sieć nie jest ukryta to powinna automatycznie pojawić się na jego liście dostępnych. Wyżej dostałeś wskazówkę aby uruchomić polecenie lspci i pokazać jego wynik. Więc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alkuzad Napisano Lipiec 7, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 7, 2011 mialem odpisac ale przez sprawdzanie tego netu jakos zresetowaly mi sie dnsy ... dziwne lhc jest uzalezniony od GUI a konsola kojarzy mu sie z natychmiastowym i wielce efektownym przegrzaniem procesora,spaleniem zasilacza i atakiem świńskiej grypy. Oprocz lspci pokaz jeszcze 'iwconfig' (tak SAMO iwconfig ), wiem mozna sie zarazić ale mało osób umiera od konsoli - uwierz. p.s Serio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lhc Napisano Lipiec 7, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 7, 2011 Nie jestem uzalezniony od GUI wiec mi nie wmawiaj Wytlumacz mi jaka jest róznica z tego co piszesz, skoro pojawia mi sie ten blad gdy uruchamiam wicd w konsoli wicd-curses , jak i GUI (sieci wykrywa i ten sam blad jest graficznie, przy uzyciu tych polecen) wicd-client, lub tego wicd-client -n Wiec co ma do tego graficznie czy konsolowo skoro w ten jak i w tamten sposób nie dziala? Chyba Cie nie rozumie. Google podpowiada ze NM od jakiejs tam wersji ma zle dzialajace wersje, no ale zeby wicd. Tu lspci http://wklej.org/id/558843/ Taka ciekawosta , ostatnio gdzies w google czytalem ze Linus Torvalds uzywa Fedory ze srodowiskiem graficznym(bodajze KDE), a nie menadzerem okien lub sama konsole. Wiec nie ma co panikowac ze Ci sie zaraz przepali komputer od Gnome, KDE i zarazisz sie swinska grypa. To tylko bajki, nie wierz we wszystko co pisza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi