witekmo Napisano Lipiec 7, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 7, 2011 Mam problem z usuwaniem plików z partycji ntfs zamontowanej przez ntfs-3g na F15/XFCE. Kiedy próbuję wykasować Thunar komunikuje "Nie można znaleść lub utworzyć kosza". Dziwne, pod inną dystrybucją normalnie mi thunar pliki wrzuca do kosza. Co ciekawe nautilus też nie umie przenieść do kosza tylko chce trwale usunąć. Może ktoś ma jakieś obejście dla tego problemu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Lipiec 8, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 8, 2011 Spróbuj utworzyć katalog .Trash na ten partycji, może to pomoże... Choć podejrzewam, że skoro nie może utworzyć, to znaczy, że nie posiadasz uprawnień do zapisu na partycji ntfs, sprawdź swoje opcje montowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alkuzad Napisano Lipiec 8, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 8, 2011 a to nie jest pendrive czy cos ? Na windowsie standardowo z pena nie wwala do kosza a na linuxie jak sie wywali a nie oczysci z kosza to czasem jest problem z montowaniem - trza robic formata. moze fstabem sie pobawic i parametrami ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3k_PL Napisano Lipiec 8, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 8, 2011 Próbowałem wcześniej odpisać, ale był błąd na stronie. Dopisz do /etc/fstab: ntfs defaults,umask=0000,uid=XXX gdzie XXX to echo $UID Wada: tylko jeden user będzie miał kosz, reszta kosza nie dostanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Lipiec 8, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 8, 2011 3k_PL, ale Ty masz sterownik ntfs, a nie ntfs-3g... to jest róznica. ntfs-3g obsluguje z tego co kojarze wielu userów i powinno dzialac bez problemów. No a przynajmniej ja nie mialem nigdy problemów korzystajac z defaults,users,rw,umask=0000 (nadmiarowo, ale moze cos da) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witekmo Napisano Lipiec 8, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 8, 2011 Nie chodzi mi o pendrive tylko o partycje NTFS na dysku. Co ciekawe dystrybucja Salix z XFCE4.6 obsluguje kasowanie plików z ntfs bez zadnych dodatkowych trików. Tylko, ze odbywa sie to na zasadzie przenoszenia pliku do kosza uzytkownika, czyli .local/share/Trash. Pytalem sie ich czy jakos to ustawiali i twierdza, ze nie ustawiali nic specjalnego i to wina Fedory ze tam nie dziala [EDIT] Okazalo sie, ze trzeba zamontowac partycje z opcja 'permissions' i ustawic dostep dla wszystkich (777) i dziala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witekmo Napisano Lipiec 8, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 8, 2011 Przy okazji: jak oznaczyć wątek jako [solved]? Nie umiem wyedytować tematu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Lipiec 8, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 8, 2011 Przy okazji: jak oznaczyć wątek jako [solved]? Nie umiem wyedytować tematu Tutaj nikt tak nie oznacza, bo... nie da się (-; Tylko moderator i wyżsi mogą zmienić treść topicu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi