Skocz do zawartości

[Solved] Xfce, Trash I Ntfs

witekmo

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z usuwaniem plików z partycji ntfs zamontowanej przez ntfs-3g na F15/XFCE. Kiedy próbuję wykasować Thunar komunikuje "Nie można znaleść lub utworzyć kosza". Dziwne, pod inną dystrybucją normalnie mi thunar pliki wrzuca do kosza. Co ciekawe nautilus też nie umie przenieść do kosza tylko chce trwale usunąć. Może ktoś ma jakieś obejście dla tego problemu?

3k_PL, ale Ty masz sterownik ntfs, a nie ntfs-3g... to jest róznica. ntfs-3g obsluguje z tego co kojarze wielu userów i powinno dzialac bez problemów.

No a przynajmniej ja nie mialem nigdy problemów korzystajac z

defaults,users,rw,umask=0000 (nadmiarowo, ale moze cos da)

Nie chodzi mi o pendrive tylko o partycje NTFS na dysku. Co ciekawe dystrybucja Salix z XFCE4.6 obsluguje kasowanie plików z ntfs bez zadnych dodatkowych trików. Tylko, ze odbywa sie to na zasadzie przenoszenia pliku do kosza uzytkownika, czyli .local/share/Trash. Pytalem sie ich czy jakos to ustawiali i twierdza, ze nie ustawiali nic specjalnego i to wina Fedory :( ze tam nie dziala

[EDIT] Okazalo sie, ze trzeba zamontowac partycje z opcja 'permissions' i ustawic dostep dla wszystkich (777) i dziala :)