olin-72 Napisano Lipiec 11, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 11, 2011 witam, nabyłem laptopa ASUS k52D series i z tego co wyczytałem montują tam kamerę odwróconą o 180 stopni i taki też widzę obraz z niej. Ma może ktoś pomysł jakby to odwrócić? ;-) lsusb pokazuje mi kamerkę: Bus 002 Device 002: ID 13d3:5130 IMC Networks .. tak mi się wydaje, że to kamerka, google to potwierdziły ;-) mam F 15 64 bit pozdrawiam wszystkich! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witekmo Napisano Lipiec 11, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 11, 2011 Cheese > efekty > obrót pionowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olin-72 Napisano Lipiec 11, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 11, 2011 Cheese > efekty > obrót pionowy a jak dostaje takie cos od selinuxa? Opps, sealert hit an error! Traceback (most recent call last): File "/usr/bin/sealert", line 692, in <module> run_as_dbus_service(username) File "/usr/bin/sealert", line 112, in run_as_dbus_service app = SEAlert(user, dbus_service.presentation_manager, watch_setroubleshootd=True) File "/usr/bin/sealert", line 326, in __init__ from setroubleshoot.browser import BrowserApplet File "/usr/lib64/python2.7/site-packages/setroubleshoot/browser.py", line 41, in <module> import report.io.GTKIO ImportError: No module named GTKIO i czy ew to zadziala pod skype? pozdrawiam ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witekmo Napisano Lipiec 11, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 11, 2011 A to nie wiem Może trzeba wyłączyć SELinuksa? albo ustawić tryb permissive? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hello_world Napisano Lipiec 11, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 11, 2011 Ja miałem takie efekty jak komuś tam ubuntu wgrywałem. Musiałem zainstalować jakiś pakiet który w locie obracał ten obraz. Na pewno temat znajdziesz na forum ubuntu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olin-72 Napisano Lipiec 11, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 11, 2011 Ja miałem takie efekty jak komuś tam ubuntu wgrywałem. Musiałem zainstalować jakiś pakiet który w locie obracał ten obraz. Na pewno temat znajdziesz na forum ubuntu. dzięki Wam, sprawdzę to ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m123456 Napisano Lipiec 11, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 11, 2011 Opps, sealert hit an error! Traceback (most recent call last): File "/usr/bin/sealert", line 692, in <module> run_as_dbus_service(username) File "/usr/bin/sealert", line 112, in run_as_dbus_service app = SEAlert(user, dbus_service.presentation_manager, watch_setroubleshootd=True) File "/usr/bin/sealert", line 326, in __init__ from setroubleshoot.browser import BrowserApplet File "/usr/lib64/python2.7/site-packages/setroubleshoot/browser.py", line 41, in <module> import report.io.GTKIO ImportError: No module named GTKIO Korzystaj z VBcode (i także google)! Bug 715212 W jakim programie obraz wyświetlany jest o 180 stopni... Dla Skype jest opcja uruchomiająca kamerkę z poprawnym wyświetlaniem obrazu, poszukaj sobie i sprawdź czy działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olin-72 Napisano Lipiec 11, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 11, 2011 Opps, sealert hit an error! Traceback (most recent call last): File "/usr/bin/sealert", line 692, in <module> run_as_dbus_service(username) File "/usr/bin/sealert", line 112, in run_as_dbus_service app = SEAlert(user, dbus_service.presentation_manager, watch_setroubleshootd=True) File "/usr/bin/sealert", line 326, in __init__ from setroubleshoot.browser import BrowserApplet File "/usr/lib64/python2.7/site-packages/setroubleshoot/browser.py", line 41, in <module> import report.io.GTKIO ImportError: No module named GTKIO Korzystaj z VBcode (i także google)! Bug 715212 W jakim programie obraz wyświetlany jest o 180 stopni... Dla Skype jest opcja uruchomiająca kamerkę z poprawnym wyświetlaniem obrazu, poszukaj sobie i sprawdź czy działa. to fajnie, ale mógłbyś mi podpowiedzieć gdzie mam tego szukać bo sprawdziłem wszystkie opcje i nie widziałem, help please ! ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scofield Napisano Lipiec 18, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 18, 2011 Dostepny jest zbiór bibliotek do obslugi kamerek internetowych - libv4l. Zainstaluj sobie ten pakiet bo w wiekszosci przypadków rozwiazuje problemy z odwróconym obrazem. Gdy masz 32-bitowy system to przed uruchomieniem programu wystarczy zaladowac jedna z bibliotek Video4Linux, np. dla skype bedzie to wygladalo tak: LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l2convert.so skype jesli chcesz startowac program z ta biblioteka poprzez aktywator to na poczatku polecenia musisz dodac env: env LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l2convert.so skype Z przegladarkami internetowymi robi sie tak samo, wtedy np. w Google Talk obraz z kamerki internetowej tez jest juz normalnie wyswietlany, nieodwrócony. W przypadku systemów 64-bitowych oprócz 64-bitowych wersji bibliotek trzeba tez doinstalowac te 32-bitowe, poniewaz niektóre programy jak np. skype na Fedore jest tylko 32-bitowy i jego uruchamianie z biblioteka jest takie same jak w systemach 32-bitowych. Mozna spotkac sie z taka sytuacja, ze system i aplikacja jest 64-bitowa, a wtyczka obslugujaca obraz z kamery internetowej jest 32-bitowa. Tak jest z 64-bitowa wersja Google Chrome, z Chromium i innymi 64-bitowymi przegladarkami pewnie tez, a wtyczka do obslugi kamerki w Google Talk: Google Talk Plugin, która przewaznie jest 32-bitowa. Ten przyklad bedzie sie opieral na przegladarce Google Chrome i wtyczce do czatu od Google → Google Talk Plugin. Na starcie trzeba sie upewnic czy Google Talk Plugin jest 32-bitowy: file /opt/google/talkplugin/GoogleTalkPlugin w moim przypadku jest 32-bitowy, wiec najpierw przed startem tej wtyczki trzeba zaladowac do niej 32-bitowa wersje biblioteki Videro4Linux, a nastepnie uruchomic przegladarke internetowa: LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l2convert.so /opt/google/talkplugin/GoogleTalkPlugin & /opt/google/chrome/google-chrome %U Do ustawien obrazu kamery internetowej uzywa sie programu v4l2ucp. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olin-72 Napisano Sierpień 7, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 7, 2011 Dzięki wielkie i pozdrawiam - działa ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siamer Napisano Sierpień 7, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 7, 2011 wielkie dzieki za porady! dziala ze skype ! program v4l2ucp cos nie dziala. zaznaczylem horizontal flip ale nic nie zmienil... za to polecenie LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l2convert.so /usr/bin/skype rozwiazuje problem na asus K50IN ! pozdrawiam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi