Skocz do zawartości

Wybór Nowego Sprzętu

sadam36

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

mam zamiar kupić nowego kompa. Komp na desktop (ok 2.5k zł), głównym systemem Linux, więc zależy mi żeby wszystko działało. Niestety nie mogę za bardzo wygooglować to chciałbym się dowiedzieć, czy ktoś miał doświadczenia z płytami głównymi (ewentualnie ma pod ręką jakieś ciekawe linki):

Asus P8H61 PRO lub

Gigabyte GA-PA65-UD3-B3

Czy nie ma problemów z nimi? Ewentualnie czy ktoś poleca którąś z nich (lub coś innego w podobnej cenie) ?

Pozostałe (planowane) komponenty (z tego co się orientowałem to powinny działać, ale dla pewności podaję):

INTEL CORE i5-2500 - 3.30 GHz BOX, s-1155
DDR3 PATRIOT - 4 GB / 1333 (2x 2 GB), CL7, Sector 5
SAMSUNG 1 TB, 32 MB, 7200 obr., 3.5", SATA - HD103SJ
PCIex GIGABYTE GF GTX 560 OC 1024 MB DDR5, 256 bit, DVI, HDMI - GV-N56GOC-1GI
CHIEFTEC GPS-550A - 550 W, PFC 

Prośba o polecenie dotyczy także pozostałych części ;)

Właśnie mam Gigabyte 770TA-UD3. Losowo nie może zadziałać kontroler dysku SATA (softreset failed). Długi list do supportu Gigabyte'a żeby przeczytać "nie wspieramy tego systemu, proszę sprawdzić na systemie firmy MS".

Problem oczywiście _nie może_ występować na Windowsie bo to inna architektura systemu, inny kernel etc... ah, dlaczego napisałem do supportu? Bo mieli w formularzu do wybrania kilka wersji Windowsa, Linux, BSD, więc spodziewałem się że jednak sobie poradzą...

Podałem model mojej płyty, ale topici "softreset failed" przewijają się w losowych płytach głównych Gigabyte'a - wszystkie BEZ rozwiązania.

Radziłbym uważać na Gigabytea niestety :\

Ja też już się spotkałem z nie najlepszym wsparciem Gigabyte dla Linuksa. Osobiście tego nie doświadczyłem ale próbowałem pomóc rozwiązać problem błędów ACPI i się nie udało. Ja bym nie ryzykował z Gigabyte.

Od zawsze posiadam płyty firmy Asus i nie miewam z nimi problemów. Teraz składam bratu kompa, ale on będzie na AMD Phenom X6 więc prawie nic wspólnego z Twoim. No i też będzie Asus M5XXX + buda CoolerMaster Dominator II i jakiś mocny zasilacz, a reszta nieistotna. Po latach oceniam że nie warto wkładać w to za dużo kasy.

Dzieki za odpowiedz :)

Jednak zdecyduje sie na tego Asusa, z tego co widzialem to karta dzwiekowa i sieciowa powinny dzialac, ale zerkne dzis jeszcze raz (swoja droga jest jakies konkretne miejsce gdzie warto to sprawdzac? Bo wpisanie Linux + nazwa w Google zazwyczaj skutkuje pokazaniem problemów ze sprzetem :D Jest sporo list kompatybilnosci sprzetu, ale np plyty glównej nie moglem za bardzo znalezc).

Grafika powinna dzialac (na stronie Nvidii sa sterowniki linuksowe do niej, a oni maja raczej dobre sterowniki, nie to co AMD. Swoja droga producentem jej jest Gigabyte, ale sterowniki chyba sa standardowe?), a z obsluga RAMu, procesora i dysku chyba nie ma problemów (jesli ktos mial to prosilbym o info :) ).

A jako bude planowalem: AEROCOOL PGS VS-9 - ATX, bez zasilacza, czarna.

Gigabyte to tylko "składa" tą kartę graficzną, dodaje do niej złącza (HDMI, VGA, DVI) i zmienia kilka ustawień. Sam chip to nadal Nvidia, więc się nie martw (-;

I nie instaluj sterowników ze strony.. od tego masz repo!

Dysku? Jeśli chodzi o kontroler - SATA działa ofkors, ja napotkałem problem który opisałem powyżej, ale to na płycie Gigabyte'a, więc Cię (miejmy nadzieję) nie dotyczy. Natomiast jeśli chodzi o dysk, to jedyne co może "nie działać" to różne opcje SMART-a. Jedne będą, inne nie - takie dane podaje sam dysk i to samo będzie na Windowsie jak uruchomisz jakiś program sprawdzający dane o dysku, wiec jak w np. palimpsest w Disk Health zobaczysz Unknown to się nie martw, dysk poprostu nie zwraca informacji na dany temat.

RAMu. Hehe (-;

No oczywiście do 3G z hakiem na 32bitach (lub 64G na PAE) lub ileś-tam-bardzo-dużo na 64bitach.

O zasilaczu to tu: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199271.html

W teorii Smolt oferuje podglad kompatybilnosci sprzetu (na fedorce podczas instalacji pyta o to czy zainstalowac) ale to bardziej jest info dla debuggerow jadra, zwlaszca ze bardzo malo osob uzupelnia dane o sterownikach :(

Jest rowniez http://kmuto.jp/debian/hcl - dla debiana ale powinno byc w miare miarodajne.

oraz swiezutki polski i malo jeszcze znany:

http://www.best4linux.net/index.php

ktorys z forumowiczow wie o czyms jeszcze ?

Dzieki wielkie za rady :)

Co do sterowników to wiem, ze z repo, ale skads sie w tym repo biora, wiec skoro na stronce sa, to w repo nie powinno byc tez problemu ;)

Wielkie dzieki za adresy, przydadza sie na pewno nie raz.

Jak juz zakupie i zainstaluje Fedore, to dam znac jak dziala ;)

[Edit]: Sprzet kupiony, narazie wszystko dziala (i oby tak pozostalo :D), jestem zadowolony :) Mialem dwa problemy - chwile ze sterownikami nvidii, ale na forum znalazlem odpowiedzi.

I drugi - system nie chcial sie instalowac z usb 3. Przelozylem do usb 2 i dziala, nie wiem czemu ;)

Jeszcze raz dzieki za pomoc.